Horgász.hu

A halételekről

Halreceptek A-Z

Afrikai harcsa tepsiben
Al-dunai halleves
Aldunai halászlé
Alufóliában sült hal
Amur filé Orly módra
Amur paprikásan
Amurpaprikás
Angolna nyárson sütve
Angolna sörben sütve
Bácskai halászlé
Bácskai halpaprikás
Bajai halászlé
Bajai halászlé I.
Bajai halászlé II.
Bajai halászlé III.
Bajai halászlé IV.
Bajai halászlé törpeharcsával
Bakonyi fogas
Bakonyi halgombóc-leves
Balatoni halászlé I.
Balatoni halászlé II.
Balatoni halászlé III.
Balinszeletek tejfölben sütve
Borban párolt ponty, káposztával
Bundás menyhal
Busa bormártásban
Busa pörkölt
Cézársaláta szardíniával
Chili-s tõkehal
Citromos tõkehal
Csuka káposztásan
Csukafilé fûszeres vajjal
Csukapörkölt
Diós rántott ponty
Dióval töltött csuka
Dióval töltött csuka II.
Dorozsmai molnárponty
Dorozsmai ponty
Dorozsmai pontypaprikás sajtos galuskával
Dunai halászlé I.
Dunai halászlé II. (rétegesen)
Dunai halászlé törpeharcsával
Dunai halászlé vegyes halból II.
Dunai halpaprikás
Dunakömlődi halászlé I.
Dunakömlődi halászlé II.
Dunapentelei halászlé
Ecetes pácolt márna
Egészben sült keszeg kapros-fokhagymás vajjal
Egészben sütött süllő
Fajszi halászlé
Fogas molnárné módra
Fokhagymás csuka
Fokhagymás csuka II.
Fokhagymás csuka roston
Fokhagymás ponty
Fóliában sült csuka
Fóliában sült tõkehalfilé
Fõtt tõkehalfilé tojásszósszal
Frutti di mare
Füstölt hal burgonyával és kelkáposztával
Fûszeres tõkehal gombás-szósszal
Gombás halászlé
Gombás halfilé
Gombás süllõszeletek
Gõzölt tengeri süllõ
Grillezett afrikai harcsa salátával
Grillezett hal rákhúsos tsatsikivel
Grillezett lazac
Grillezett lazac burgonyasalátával
Gyors halfilé sütõben
Hagymás-szardellás lepény
Hal mexikói módra
Halak panírozása másképp
Halászlé (Krúdy Gyula)
Halászlé füstölt szalonnával
Halászlé halászosan
Halászlé tésztával
Halfrikadella
Halikraleves I.
Halikraleves II.
Halkocsonya
Halkocsonya tengeri halból
Halleves
Halleves olaszosan (Czifray István 1840-ből)
Halpaprikás
Halpaprikás II.
Halpaprikás pontyból
Halpaprikás szegediesen (régi recept)
Halpörkölt
Harcsa kékre főzve
Harcsafilé metélttel és tejfeles káposztával
Harcsapaprikás
Harcsapaprikás túrós csuszával
Héjában sült burgonya rák- és kaviárszósszal
Hideg rántott hal pácolása
Hortobágyi halászlé
Kapros sült hal
Kató-féle halászlé
Keszeg avas szalonnával
Keszegfasírt
Keszegpogácsák
Kolbásszal tűzdelt fokhagymás balinsült
Korhelyhalászlé
Körösi csukapörkölt
Körösi göngyölt busaszeletek rácosan
Körösi haltokány
Körösi harcsapaprikás
Körösi kapros, gombás busaragu
Körösi süllõ egészben
Körösi töltött süllõ
Lazac olasz paradicsomos mártással
Lazac pestoval
Lazachamburger
Lazacos pite
Lazacos tészta de luxe
Lazacsaláta
Lecsós amur szelet
Mandulás pisztráng
Máramarosi töltött csuka
Marbellai halpörkölt
Mohácsi hallé
Narancs- és zöldcitromos lazac
Olajos hal készítése
Pácolt lazac
Paksi halászlé
Pangasius burger
Paprikás keszeg roston
Paprikáslisztben sült keszeg balatoni módra
Paradicsomos tõkehal
Parmezános sült süllõ
Petrezselymes csuka
Pisztráng hollandi mártással
Pisztráng nyárson sütve I.
Pisztráng nyárson sütve II.
Pityókás ponty
Ponty lengyelesen
Ponty rácosan
Pontypaprikás
Pontyrolád ecetes hagymával
Pórés ananászos lazac
Rácos törpeharcsa
Ráczponty
Rakott lazac
Rántott pangasius
Rántott ponty
Révfalusi regős halászlé
Rombuszhal tormával
Sárban sült kárász
Skandináv hal alaplé
Sóban sült süllõ
Spagetti rákkal, paradicsommal és kecskesajttal
Sügér gombával
Sügér gyömbéres tökkel
Sügér párolva
Sügér sajtos bundában
Süllő gombával töltve
Süllõ pikáns szószban
Süllõ sütése - videó
Sült angolna
Sült angolna kapribogyóval és gyöngyhagymával
Sült busa szeletek
Sült pollack filé szardellával
Sült sügér
Sült tengeri hal bormártásban
Sütõben sült csuka
Szalonnás hal (nyárs)
Szalonnás pontyszelet
Szegedi halászlé (régi recept)
Szegedi halászlé (Tutsek Anna, 1913)
Szegedi halászlé (Vizvári Mariska, 1944)
Szegedi halpaprikás (Zilahy Ágnes 1892)
Szegedi halsaláta
Szegedi halsaláta
Szolnoki ponty
Tejben párolt hal
Tejben párolt menyhal rákkal és tormával
Tejfölös afrikai harcsa
Tejfölös csuka
Tejfölös ponty
Tejfölös ponty II.
Tejfölös régimódi harcsapaprikás
Tengeri halfilé paradicsommal és spárgával
Tihanyi süllõszelet
Tiszai boros halászlé
Tiszai halászlé (szegedi)
Tõkehal spanyol módra
Tõkehal sült almával és tejszínes áfonyával
Töltött csuka
Töltött ponty
Tonhalas bagett
Tonhalas penne
Tonhalas spagetti
Tonhalsaláta
Tormás csuka
Ünnepi halleves tengeri halból
Vajban sült süllõ rókagombával
Vitamindús halsaláta
Zöldfűszerrel töltött pisztráng
Zöldséges pontyleves
Zombori ráchal

 

 

 

Miért is érdemes több halat enni?

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás évente négy kilogramm fejenként. Európa más országaiban ezzel szemben húsz kilós az átlag.

A húsok közül a halhús a legegészségesebb a szakemberek szerint. Az ünnepek alatt is a legnépszerűbb hal a ponty ami a teljes magyar haltermelés 85 százalékát adja. A haltermelés összesen 24 ezer hektáron működik Magyarországon. A karácsonyi ünnepek alatt fogy el az évi termelés 40 százaléka.

1. Vitaminok: a halhús A, D, B12, B1, B2 vitaminokat tartalmaz és kisebb mennyiségben niacint, pantoténsavat (B5-vitamin) és E-vitamint.

A-vitamin
Szükséges a látás folyamataihoz, a bőr épségben tartásához, a zavartalan növekedéshez, a csontok fejlődéséhez és a védekezéshez a különböző fertőzések ellen.

D-vitamin
Szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához, a csontképződés folyamatához, fejlődéséhez, gyógyulásához és a csontritkulás megelőzéséhez.

B12-vitamin
Szükséges a fehérje/szénhidrát anyagcseréhez és a vörösvértestek képzéséhez.

B1-vitamin
Szükséges a szénhidrát anyagcseréhez, a főbb energiaszolgáltató folyamatokhoz, az idegek működéséhez, az idegrendszer energiaellátásához és a szívműködéshez.

B2-vitamin
Szükséges a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjéhez, a szöveti légzéshez, a méregtelenítéshez és a nyálkahártyák épségének a fenntartásához.

Niacin (B5-vitamin)
A legújabb kutatások szerint a niacin egy természetes koleszterinszint-szabályozó anyag.

Pantoténsav (B5-vitamin)
A B5 vitamint széles körben alkalmazzák, hogy javítsák az általános egészségi állapotot, továbbá hogy megnöveljék a hosszan tartó fizikai aktivitásból adódó stressz elleni védekezőképességet.

E-vitamin
Szükséges az antioxidatív folyamatokhoz, az öregedési folyamatok gátlásához és a nemi működéshez.

2. Zsírtartalom: a halhús zsírsavösszetétele kettős kötést tartalmazó telítetlen zsírsavakból áll.

Az ember a zsírsavakat elsősorban különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok) veszi magához. A kőkorszakban az emberek a napi energiaszükségletük kb. 25%-át fedezték zsír formájában, ma ez az arány 40-50%. Ezen belül is a telített zsírok mennyisége nőtt, míg az egyszeresen, de különösen a többszörösen telítetlen zsírsavaké jelentősen csökkent. Míg korábban a kétféle zsírsav aránya a kívánatos 1:1-1:2 körül volt, addig ma 4-5-ször több telített zsírt fogyasztunk, mínt elődeink.

Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak) javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Míg omega-3 és omega-6 (cisz-)zsírsavakra egyaránt szüksége van az emberi szervezetnek, addig a zsírok mesterséges kezelése során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak, ezért ezek fogyasztása lehetőleg teljes mértékben kerülendő. A transz zsírsavak valószínűleg még károsabbak a szervezetre (szív- és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterinszint okozói), mint a természetes telített zsírok.

3. Ásványi anyagok: kálcium, magnézium, foszfor, vas, réz. A tengeri halakban jód is található.

Kálcium
A kalciumbevitel csökkenti az étkezés utáni zsírfelszívódást.

Magnézium
Szükséges az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszer működéséhez és a fogak, csontok felépítéséhez. Aki stresszes életmódot él, nehéz fizikai munkát végez, annak különösen oda kell figyelnie a megfelelő mennyiségű magnézium pótlására.

Foszfor
A foszforban szegény étkezés mellett csontlágyulást okozhat.

Vas
Hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken.

Réz
Rézhiányban a vas nem tud beépülni a hemoglobinba, tehát vérszegénység alakul ki, emellett gyengül az immunválasz, csökken az érfalak rugalmassága, növekszik a vér LDL-koleszterinszintje. Ez utóbbi az érelmeszesedés egyik hajlamosító tényezője. A réz részt vesz a melanin képzésében, így fontos a megfelelő bőr és haj pigmentációhoz is.

Jód
Alapvetően a sejtek oxigén felvételét segítik elő, ezáltal a táplálék fő elemeinek sejtszintű hasznosítását szabályozzák. Hiánya szellemi és fizikai elmaradottsághoz, golyvához és csökkent pajzsmirigyműködéshez vezet.

   

 

 

Legújabb receptek

Csuka receptek

Harcsa receptek

Keszeg receptek

Márna receptek

Ponty receptek

 

Belépés
E-mail címed:

Jelszó:


Elfelejtettem a jelszavam

REGISZTRÁCIÓ
ATTRACTIVE T-MATCH ALLROUND bot
ATTRACTIVE T-MATCH ALLROUND bot
A match technikával elérhető leghosszabb dobásokra alkalmas
DIAMOND STEEL WIRE, befűződrót
DIAMOND STEEL WIRE, befűződrót
FINGER PROTECTOR, ujjvédő
FINGER PROTECTOR, ujjvédő
Nagy távolságra történő, nagy erőhatást kifejtő dobáshoz
nyaralo nyaralo

Több mint 1000 horgászvíz térképpel
horgaszvizek terkep

Magyarország horgászvizei: információk, útleírások, fogható halak

 

Címkék:

 greys botteszt   tatai derítö tó   horgászboltok Újfehértón   HORVÁTH Twisterdoboz   napijegsek   film ponty és amur   szombathelyi csonakázó tó   csónakhely   pontytelepités   protvis   golyóscsapágyas   -   töröcskei   rántott márna   mutáns harcsa   letöltés ingyen horgász filmek   vajkai holtág   szálka horgásztanya   sarulest   gébárti   Kisbalaton napijegy   engedély ár   black bass   ENIKO 

Vissza a főoldalra - Impresszum - Adatvédelem - Copyright - Kapcsolat - Média ajánlat - Hibabejelentés - Honlap térkép