Halpaprikás szegediesen (régi recept)

Hozzávalók

Kecsege, ponty, harcsa, vöröshagyma, paprika, só

Elkészítés

A halpaprikáshoz többféle halat: kecsegét, potykát, harcsát kell választani, ha azt akarjuk, hogy ízletes legyen; ezeket meg kell tisztítani, megmosni és aztán fölbontani. Vérét egy tálba kell ereszteni, a halat darabokra vágni és a vérével együtt bográcsba, vagy lábasba tenni és annyi vizet ráönteni, hogy a halat ellepje; ekkor tűzre tenni és ha fölforrt, karikába vágott vöröshagymát, sót és paprikát rászórni, ezzel fölrázva egy óráig forrni hagyjuk, de kavarni nem szabad, csak fölrázni, hogy a haldarabok egészben maradjanak. Ezen halpaprikást hosszú lével kell hagyni; ha a hal bográcsban főtt, avval adjuk föl az asztalra, a bográcsot fából készült koszorúra állítva, s belőle a háziasszony szedjen minden vendégnek néhány darabot a tányérjára. Ha halászosan kívánjuk a halpaprikást főzni, akkor a szabadban a földre kell tüzet rakni, mire a szolgafát állítjuk, melynek tetején egy vashorgonynak kell lenni, melyre a vasbográcsot akasztjuk és a föntebb irt mód szerint azt elkészítjük.

0 hozzászólás

Hozzászólások

területi engedély zemplén akasztó Olasz márna voros ponty házirét hátérkép holdállás balatoni horgász engedély horgászvizek kapos aranyhal akasztoi horgászpark napi ára mech botok mit eszik a harcsa Széleskõ mélysége halászruha leopárdsügér előke fonás pontos dobás õszi etetöanyagok látoképi telepités ezer jó Sáregres pontynak valo etetoanyag horgászhelyek jászság