Halpaprikás szegediesen (régi recept)

Hozzávalók

Kecsege, ponty, harcsa, vöröshagyma, paprika, só

Elkészítés

A halpaprikáshoz többféle halat: kecsegét, potykát, harcsát kell választani, ha azt akarjuk, hogy ízletes legyen; ezeket meg kell tisztítani, megmosni és aztán fölbontani. Vérét egy tálba kell ereszteni, a halat darabokra vágni és a vérével együtt bográcsba, vagy lábasba tenni és annyi vizet ráönteni, hogy a halat ellepje; ekkor tűzre tenni és ha fölforrt, karikába vágott vöröshagymát, sót és paprikát rászórni, ezzel fölrázva egy óráig forrni hagyjuk, de kavarni nem szabad, csak fölrázni, hogy a haldarabok egészben maradjanak. Ezen halpaprikást hosszú lével kell hagyni; ha a hal bográcsban főtt, avval adjuk föl az asztalra, a bográcsot fából készült koszorúra állítva, s belőle a háziasszony szedjen minden vendégnek néhány darabot a tányérjára. Ha halászosan kívánjuk a halpaprikást főzni, akkor a szabadban a földre kell tüzet rakni, mire a szolgafát állítjuk, melynek tetején egy vashorgonynak kell lenni, melyre a vasbográcsot akasztjuk és a föntebb irt mód szerint azt elkészítjük.

0 hozzászólás

Hozzászólások

nagy zug szilvaorrú keszeg cikolai halastó SHIMANO BEAST MASTER AX SPINNING 270 M császárszállási stéges halastavak Pestos halfilé csepel he ragasztott fenekezõ horgászat karcsa Feederkosár szögletes monitor Batéi horgásztó ráckeve duna GOLDSTAR Feeder Bell csörgos kapásjezo világítópat horgász területi engedély jonathermal dunai balinozás elite feeder BIG CARP Amur csemegék dráva, menyhal vízminőség nõtincsi-tó abszolut rekordok