Szegedi halászlé (régi recept)

Hozzávalók

Harcsa, kecsege, ponty, tok, vöröshagyma, paprika, só

Elkészítés

Többféle halat: harcsát, kecsegét, pontyot, tokot kell választani, megtisztítani, megmosni, s azután fölbontani (a fölbontásnál vigyázzunk, hogy az epehólyag el ne fakadjon). Ha nem rendelkezünk mind a négy féle hallal, elég három, sőt kétféle is: de lehet harcsából, vagy pontyból magából is ízletes paprikást főzni. Bográcsba vagy lábasba öntsünk 1-2 ujjnyi sós vizet, tegyük rá a darabokra vágott halat azon véresen, de a bográcsot ne rakjuk tele, a forrásra legalább két ujjnyi helyet hagyjunk, öntsünk rá vizet halszínig és tegyük a tűzre. Ha főlés közben kezd habzani, megfelelő mennyiségű karikákra vágott vöröshagymát szórunk tetejére, a habra rakjuk kanalanként a paprikát és ide-oda rázogatással akadályozzuk meg az odaégéstől. Forrás közben meg kell ízlelni és ha szükséges utánasózni, paprikázni; soha se kell föltevéskor annyi sót, paprikát beletenni, hogy az elég legyen, mert akkor igen könnyen elfűszerezhetjük.

A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehető, hogy hajdanán nem passzírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették.

0 hozzászólás

Hozzászólások

leg nagyobb vörösszárúkeszeg délpestito Grillezett halfilé dinnyével cuvis gólyató horgászzsákmány gyirmot aranyhal horgászto nyugati övcsatorna kendermag botra horgász területi engedély alsózsolca bajai ferenc csatorna horgász online áruház zsinórvezetõ semjen FOX Illusion elokezsinór horgász hetijegy körös bojlitészta kisbér parkto Mosoni-Duna haltelepítése Normark Exage FA csonti színezése Mayer kisgéphajó-vezetői engedély