Szegedi halászlé (régi recept)

Hozzávalók

Harcsa, kecsege, ponty, tok, vöröshagyma, paprika, só

Elkészítés

Többféle halat: harcsát, kecsegét, pontyot, tokot kell választani, megtisztítani, megmosni, s azután fölbontani (a fölbontásnál vigyázzunk, hogy az epehólyag el ne fakadjon). Ha nem rendelkezünk mind a négy féle hallal, elég három, sőt kétféle is: de lehet harcsából, vagy pontyból magából is ízletes paprikást főzni. Bográcsba vagy lábasba öntsünk 1-2 ujjnyi sós vizet, tegyük rá a darabokra vágott halat azon véresen, de a bográcsot ne rakjuk tele, a forrásra legalább két ujjnyi helyet hagyjunk, öntsünk rá vizet halszínig és tegyük a tűzre. Ha főlés közben kezd habzani, megfelelő mennyiségű karikákra vágott vöröshagymát szórunk tetejére, a habra rakjuk kanalanként a paprikát és ide-oda rázogatással akadályozzuk meg az odaégéstől. Forrás közben meg kell ízlelni és ha szükséges utánasózni, paprikázni; soha se kell föltevéskor annyi sót, paprikát beletenni, hogy az elég legyen, mert akkor igen könnyen elfűszerezhetjük.

A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehető, hogy hajdanán nem passzírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették.

0 hozzászólás

Hozzászólások

FISHING BOX TOP Cart gurulós láda fül kötés hütö tavak heavy feeder képek vizáról bejelentõlap hetijegyváltás/bodrogra pontyhorgász horgászati tilalom MET 4000 soponya elektromos Berkley BEE caras herkules eladó stég, szolarianos naptar 2009 Ambassadeur REVO SXT-HS RH mezõkövesd FOX Predator Pike swinger villantó készítés irsai Lajosmizse spro sevios feeder