Bakonyi halgombóc-leves

Hozzávalók

50 dkg halcsont (pontyfarok vagy - fej), 1 evõkanál só, 1 vöröshagyma, 40 dkg csiperkegomba, 2 paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 hegyes erõspaprika, 4 evõkanál olaj, 1 csapott evõkanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 púpozott evõkanál liszt

A halgombóchoz: 30 dkg pontyfilé, 2 evõkanál étkezési keményítõ, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál õrölt bors, 1 kisebb csokor petrezselyem, 1 tojásfehérje

A galuskához: 1 tojás, csipetnyi só, 4 evõkanál liszt

Elkészítés

A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 1,3 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig fõzzük. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk. A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Elõször a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük pirospaprikával. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sûrítjük. A leszûrt halalaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk.

A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítõt beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fûszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévõ levesbe rakva 4-5 percig fõzzük. Levesbe szaggatott galuskával azonnal tálaljuk.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Somogy megyei horgásztavak horgász területi engedély vajdácska nabrad to lowrance jászkiséri csalogány halas to büdösbojlik önbevágó csepel katalin horgaszto fehérhalak csalizásitechnikák sármászó szaka PONTYFOGÁSOK A NAPSUGÁR TÓN kis keszi ponyty budapesti szakasz roli szárföldi horgásztó tubertini horgász videók hal filézés kedveltették Hagymán sült kacsamáj csõvári horgásztó budapesti duna