Halkocsonya

Hozzávalók

1 kiló körüli ponty vagy busa, esetleg amur. Ha vannak még megmaradt halfejek, uszonyok, farkok mélyhűtve, azokat is felhasználhatjuk. Mindezekből másfél-két kiló szükséges. 1-2 fej fokhagyma, 1-2 fej hagyma, 1-2 murok, 1-2 petrezselyem, 1 kisebb zeller, 1 kávéskanál szemesbors, 1-2 babérlevél, 1 evőkanál porpaprika, 1 kávéskanál koriándermag, 3-4 tojásfehérje, só.

Elkészítés

A halakat megtisztítjuk, irdaljuk, a kopoltyút, keserűfogát eltávolítjuk. Az uszonyokat kimetsszük, fejét, farkát levágjuk. A halat 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk, sózzuk, citromlével bekenjük és fél órát hűtőben pihentetjük. A fejét, farkát, uszonyokat az egyben hagyott, legfeljebb kettévágott zöldséggel és a fűszerekkel együtt hideg vízben feltesszük főni. 2-3 órai lassú főzés után a levet leszűrjük. Ebben a lében a hal többi részét 20-25 percig főzzük. Ezt a halat is kivesszük és tálacskákba tesszük.

A levet addig főzzük, amíg kiállja a "kocsonyapróbát". Megsegíthetjük esetleg egy kis zselatinnal, ha szükséges. Ha a lé nem elég tiszta, ami nagyon valószínű, szűrjük át egy ruhán, aztán ne sajnáljuk a fáradtságot és végezzük el a tojásfehérjével a tisztítást. Felverjük a tojás fehérjét habbá és a lére töltjük, feltesszük egy edénybe főni, hosszúkás habverővel állandóan kevergetve felfőzzük. A hő hatására a tojásfehérje megkeményedik, és a léből a szennyező anyagokat magába veszi. Még egypár percig főzzük, aztán félrehúzzuk, hagyjuk lehűlni, még kavargatjuk, majd egy szűrőbe nedves vásznat helyezünk és átszűrjük. Lassan az egész átszivárog. Kristálytiszta levet kapunk, amit a halszeletekre öntünk.

Az ízeken a tisztítás nem változtat. Hideg helyen tartjuk, lehűlés után még hűtőszekrényben is tarthatjuk (nem szabad megfagynia). Mikor a kocsonyánk jó kemény, egy késsel körbevágjuk a tálacsaka szélén, majd könnyedén kiborítjuk. Szálára vágott vöröshagymával, citromosan vagy ecetes hagymával fogyaszthatjuk. Ízlés szerint törött borst, édes nemes paprikát szórhatunk rá.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Balzer Modul Atlantic Special 2009 arilis pergetõ horgászat tartozékai felpillantó küllő photok Rapala Shad Rap SR09HT õreg to m7 horgász hetijegy zemplén kis keszi horgász napijegy tiszatarján karaszokfajtai döme gábor dugok Élõ Tisza PELZER Sushi etetoanyag vödrös horgászhelyek magyarkeszi SHIMANO Beast Master AX TE 800-300 Balatoni telepités bolongai tiroli-fa nyéki tó apartman lúc napijegy a tiszán