Nagyszemű durbincs

nagyszemu durbincs

Tudományos neve: Boops boops
Angol neve: Bogue

A nagyszemű durbincs rajokban úszik és a feje és a háta aranyzöld, oldalai ezüstösek sárgás csíkokkal. Átlagban 20 centis de 35 centiméteresre is megnőhet és elérheti a másfél kilós tömeget.

300 méter mélyen él és éjszakánként felúszik a felszín közelébe. Apró rákfélékkel és planktonnal táplálkozik.

A nagyszemű durbincs hermafrodita és az életét nőstényként kezdi. Az ikrákat Portugália partjainál és délebbre rakja le. Előfordul Norvégia déli vizeitől a Brit-szigetekig, Fekete-tengerben. Földközi-tengerben  és Angola partjainál Afrika nyugati részén.

Közkedvelt étkezési hal és húzóhálós halászhálóval halásszák. 2008-ban 37 830 tonna nagyszemű durbincsot halásztak ki a tengerekből.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Csonti ragasztó lajos horgász területi engedély körös aranyhal szaporodás péteri tó domolykóra tiszaluc vizitábor MULTI FISH Menetes cso babécz Turbot kobold cápa mach bot sajó folyó 22km TRABUCCO S-Force Match Sinking Yokozuna méretek horgász területi engedély kondor IX-es öblítõcsatorna pallag-zugi viztározó debrecen Fuszeres halsült Visonczki tó metro nyitvatartás napijegyû pisztráng horgászás