Házi etetőanyag pontyra és amurra
Az lenne a kérdésem h tudtok-e házilag elkészíthetõ etetõanyagokat pontyra és amurra?
A válaszokat köszönöm!!! :-)
Az lenne a kérdésem h tudtok-e házilag elkészíthetõ etetõanyagokat pontyra és amurra?
A válaszokat köszönöm!!! :-)
45 hozzászólás
Hozzászólások
Minél büdösebb annál jobb, csak rohadt ne legyen.
Fenekezéshez: kukorica-, búzadara, forrázva, ehhez zsemlemorzsa ragasztónak liszt vagy föld/sóder (ez is erjesztve)
+ ha amurt akarsz fogni akkor tegyél lucernát mindenbe.
görbűljön
Most raktam el fél-fél üveg pálinkás kukoricát különböző (rossz minőségű) pálinkával kutyulva :) lehet kísérletezni :)
Fél üveg pálesz??? Nem lesz az egy kicsit sok:D
sztem azért attól még a legiszákosabb ponty is elijed XD. Amugy ha pálinkával próbálkoztok érdemes mézet keverni bele, mielőtt ráöntöd a kukira, mert az amur is meg a ponty is szereti.
Görbüljön!
Nekem saját receptem van ami egyszerű és jól bevált. Az elv: Minden bele. Szó szerint minden szemes dolog pl: búza kukorica kender stb. Ehhez öntök egy kiló általános aromásított etetőanyagot + egy kis pelletet + egy doboz csemegekukoricát. A nagyobb méretű összetevők hozzáadása előtt érdemes lerostálni a kaját így egyenletesen oldódik majd. A siker titka lehet az élőanyag hozzáadása a kajához. Egy kis földes szúnyog vagy csonti esetleg giliszta +sikert adhat. Ha ezt nem eszik a halak akkor érdemesebb otthon maradni. (megesik) De az esetek 95%-ban ez a keverék hibátlanul működik. Érdemes kipróbálni. Sok sikert!
Én az alábbi amuros etetést most fogom kipróbálni, egy szakkönyven olvastam:
végy kukoricát, búzát, lucernát vagy egyéb takarmány növényt, éés tigrismogyorót. ezeket összekevered általad gondolt arányban, majd a keverékhez kilónként 20 dkg cukrot adsz(az amur nagyon édesszájú), lassú főzés és állandó kavargatás mellett.ezt a szirupos szmötyit száraz hűvös helyen taárolod, és ezzel etetsz rendszeresen. a csali ugyanez legyen: kukorica ,tigrismogyoró + pufi, vagy gyöngykukorica. a gyöngykukorica jobb, mert azzal fellehet itatni hínáros-sásos ízű aromát, dipet, ami nagyon javítja a fogósságát. ez az aroma és a pufi lebegtető hatása kiemeli a csalit az etetésből. én még lucerna-pelletet is szórok a horog köré, az is csalogatja őket. A csalit fűzve/hajszálelőkén tudjuk feltenni.
ezzel a cájggal pontyot is tudsz fogni azok is felveszik. sok sikert, görbüljön.
teljes mértékben osztom véleményed,csak annyit tennék hozzá,hogy nem azért kell átrostálni(törni) a kaját,hogy egyenletesen oldódjon hanem azért,hogy homogén legyen ne legyenek benne szárazon maradt részek. igy könnyebb összegyúrni,és jobban is tapad. én a te etetődhöz még raknék kevés áztatott kenyeret,amit jól kinyomkodva kézzel összetörve tennék bele. a halak megbolondulnak érte,ha ilyen kenyérdarabok lebegnek az etetés körül.
Üdv:M.Péter
egy fél vödör darált kukoricához, 2cs vanilin cukor,egy kicsike fahéj az aroma kedvéért,és egy kis nyúltáp meg egy kis arányos tej ha valaki tud szivesen elolvasom mert nagyon szeretem az ilyen recepteket
görbűljön:)
-1 kis vödör darált kukorica
-1 csomag őrölt fahéj
-1 tenyérnyi örölt szegfüszeg (nem kell sok belöle)
-1 kevés buzaliszt és halliszt
-tetszés szerint,száraz kukorica 20-30 percig fözve
-1 csomag mogyoró széttördelve
-csonti vagy szunyoglárva bőségesen
próbáljátok ki ha nem eléggé tapad akkor lisztel vagy boltban kapható ragasztó anyaggal lehet ellensúlyozni a problémát
GÖRBŰLJÖN!
ja és megyek szerdán azaz holnap a préri tóra valaki nem megy oda horgászni?? mert ha igen horgászhatnánk együtt egy jót
Sziasztok
A büdös kukorica elkészítését sokan leírták,szerintem is jó.
Én egy picit másképp készítem,és ugyan úgy készítem az etető
anyagot is.
Kettő rész búzát, egy rész kukoricát durvára darálok,majd kiszitálom. A finom részt,ami majdnem liszt, bezacskózom és elteszem.A durva részt beleteszem egy nejlon hűtőtáskába és
leforrázom,pár órát állni hagyom.Utána bele öntöm egy vödörbe
vízzel együtt,ha kell még öntök vizet hozzá, hogy teljesen ellepje a darát.Egy kevés élesztőt adok hozzá,majd egy csipetnyit meg sózom.Szoba hőmérsékleten lassan savanyodni hagyom
.Ez4-5 hétig is eltarthat.Először zavaros lesz a víz,de a savanyodási folyamat végére letisztul.Az etetőanyag kellemes
mellék ízt kap.A vödröt állandóan légmentesen zárva kell tartani.
A ponty és az amur imádja. Próbálkoztam dippeléssel is ,de rájöttem, hogy semmi értelme, így jó ahogy van.A tóparton a félretett száraz, finom anyaggal keverem készre, teszek bele az ugyanígy elkészített kukoricából .Csalinak én 4 szemet fűzök fel
ezzel próbálom szelektálni a halakat.
Leírok egy rég elfeledett csalit, ami főleg iszapos vízre jó.
Egy közönséges zsemlyét forró víz felett felgőzölök,én fém tea szűrővel szoktam csinálni. A jól átgőzölt zsemlyét 2 deszka lap között kb. 10kg súllyal lepréselem, egy nagy edény víz is megteszi ha nincs más.Legalább 10-12 órát préselem. Az így
kapott kb. 0,5 cm vastag zsemlyéből 2-2 cm-es darabokat vágok, csalizó gyűrűvel teszem a horogra.Ez a zsemlye egy idő
után szépen kinyílik a vízben,ellen állhatatlan a halaknak.Érdekes hogy elég sok csuka kapás van rá, gondolom a körülötte lebzselő kishalak miatt.
A fokhagymás kukoricát úgy készítem,hogy a megfőzött öreg
kukoricát lecsepegtetem, és még forrón fokhagyma porba öntöm.Valósággal rásül a por a kukoricára. Melegedő vízen nagyon jó.
sok sikert hozzá üdv pecasjani
az lenne a kérdésem, hogy a búzát hogy tűzitek a horogra?
megfőzöd a buzát és 12-14 es rövidszáru öblös vékonyhusu horogra simán fel lehet tenni 5 szemet.Ugy hogy a végét szurod át
A Körösön mostanság csináltam egy helyet magamnak. A kérdésem az lenne hogy milyen etetőanyaggal szoktassam oda az amurokat,pontyokat.
Mint tudom a pontyok imádják a kagylókat és a csigákat. Azt szeretném kérdezni hogy mi a véleményetek arról hogy a házi kistavunk tele van csigákkal. Jó ötlet lenne az hogy ha ezeknek a csigáknak a belsejükkel próbálnám ízesíteni az etetőanyagot.
Évek óta horgászom pontyra és amúrra.Volt idő amikor bojliztam,de pár éve visszatértem a kukoricára.Jól megfőzöm,mikor már szétt tudom nyomni az ujjain között,szórok bele fokhagymaport,2zacskóval 3-4kg szárazkukoricához.Egy keveset még hagyom forrni majd zárható tetejú múanyagkannába teszem.2-3 napig hagyom érni a napon és mehet a vizbe.Csak ezt etetem és bevált
Én ajánlanám mindenkinek egy jól bevált etető anyagot amit én már több hejen is probáltam és bejött. Ez föképp pontyok szeretik de én fogtam már vele amurt és tok halat is.
Hozzávalók:
(egy adag etető anyaghoz)
Az alap: 1 kiló kukoricadara (lehet mást is bele darálni pl.búza)
Adunk hozzá 30 deka lisztet és 20 deka búzadarát
És öntök bele egy egész vagy egy fél fokhagyma port..
És még ehhez ünthetünk konzerves kukoricát vagy beásztatott kukoricát a lényeg hogy puha legyen hogy vizbe érkezéskor ne huljon szét az etető anyag a kemény kukoricák miadt.GÖRBÜLJÖN
Nekem bevált módszerem:
Hozzávalók:
keksz, kenyér, kukoricadara, búza, vanilin cukor, liszt, és aroma.
Elkészités:
Egy tálba belerakod a kekszet, kenyeret, darát, lisztet, búzát.
Egy kis vizzel összegyúrod, hogy álljon össze.
amikor osszeáll, veszed az aromát és a vanilin cukrot.
Egy másik tálba belerakod a cukrot, és az aromával addig kavarod még el nem olvad a cukor.
miután ez megvan összekevered a kettőt, és lehet etetni.
Hopp... működik a komment?
Hallisztet pl a Decathlonba, vagy horgászboltokban.
https://www.decathlon.hu/halliszt-1-kg-id_4006099.html#
Heló hallisztet jó áron és más egyebet is a csalibázis.hu-n tudsz venni.Egész barátságos áraik vannak.Jó pecát.
Szaisztok.Elolvastam az összes hozzászólást,és még mindig nem vagyok biztos benne mit mivel keverjek össze.A lényeg,hogy fenekezéshez kéne,konkrétan feederezéshez.Tehát valami olyan összetételű anyag kéne ami jól ragad.Amit én is bele tennék:zsemlemorzsa,Főzött búza,búzadara,kenyér,ragasztónak liszt.Erről mi a véleményetek?
Szólj hozzá! A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!