Fokhagymás cukorfőzet házilag - ízesített kukoricák #3
Jó pár horgásztársam követi azt az elvet, hogy a gyári termékek mellett szívesen készíti saját maga a horogra valót. Ezzel sokkal nagyobb dicsőségként kezelve a halat, mert saját kezünk munkája hozta meg az elvárt eredményt. Saját konyhánkban útjára engedhetjük képzelő erőnket és bátran kísérletezhetünk az ízekkel. Most egy fokhagymás főzetet osztok meg veletek.

Előző írásom a horgász blogomon jelent meg, amiben szintén cukorfőzetet készítettünk mézes - fahéjas ízesítésben. A készítési mód gyakorlatilag ugyanaz, csak a művelet végén méz és fahéj helyett most a fokhagyma kerül a szirupba. Most megragadom a szót mielőtt belemennék a részletekbe a Horgász.hu olvasóihoz szeretnék szólni. Egy kérdést szeretnék feltenni; A sporttársaknak mi a véleménye a fokhagymás ízesítésű kukoricákról, etetőanyagokról, valamint milyen eredményeket értetek el ilyen ízesítésű horgászat során? - Előre is köszönöm, ha megosszátok velem a véleményetek.
Nos, akkor kezdjünk is bele. Az aromák fontosak a horgászatban. - vannak a szezonális aromák, amiket a lehűlő vízben, illetve a melegedő vizekben használunk leginkább, de vannak olyan ízek, amelyeket előszeretettel használunk egész évben is. Leginkább kísérletezésből és kíváncsiságból állok neki egy - egy hasonló készítmény elkészítéséhez, de mivel cukrásznak tanulok szívesen építem a horgászat terén is azt, amit a cukrász szakmával elsajátítok. Hiszen nem csak mi emberek, hanem a halak is lehetnek ínyencek, ezért éppen lehet fogós egy vízterületen egy - egy ilyen készítmény.
A főzött cukorkészítmények víz hozzáadásával, hevítéssel, besűrítéssel készülnek.
Cukorfőzet készítése
A cukor a vízben jól oldódik, mert a víz oldóereje nagyobb a cukormolekula összetartó erejénél. Adott hőmérsékleten csak meghatározott mennyiségű cukor oldódik fel. Ha az oldat túltelítetté válik, a hőmérsékletet emelni kell. Minél tovább tart a hőátadás, annál forróbb és sűrűbb (koncentráltabb) lesz az oldat.
Fontos követelmények, amikre érdemes figyelni az elején:
- Tiszta, jó hővezető, vastag talpú, rozsdamentes vagy rézedényben készítsük az oldatot.
- Kizárólag tiszta cukorból készítsük.
A cukorszirup anyaghányada a következő:
Pl: ha 0,5 l vízből szeretnénk készíteni, akkor 0,5 kg kristálycukrot kell felhasználnunk. Elsőre talán soknak hangzik, de egyáltalán nem az.
0,2 l víz - 0,2 kg cukor
0,8 l víz - 0,8 kg cukor
1,6 l víz - 1,6 kg cukor és így tovább...
1.lépés
Mérjük ki a kívánt víz és cukor mennyiséget(én 0,5 l víz - 0,5 kg cukor anyaghányaddal dolgoztam)
2. lépés
Öntsük bele őket egy edénybe és rakjuk fel a gáztűzhelyre. Közepes lángon folyamatosan melegítsük és kevergessük. - míg a cukor fel nem oldódik.
3. lépés
Hagyjuk felforrni, sőt tovább is, hiszen minél tovább adjuk a hőhatásnak, annál sűrűbb lesz az oldatunk.
4. lépés
Az edény oldalfalára kirakódott cukorkristályokat vizes ecsettel mossuk be a cukoroldatba. A főzet felületén összegyűlt habot (ha összegyűlt) szennyeződésekkel együtt szűrőkanállal távolítsuk el.
5. lépés
Sokáig nem szabad a tűzhelyen hagyni, mivel egy idő után ruganyos, gumis szerkezetű lesz.
Érdemes a forráspont után kb. 5-9 percig még fent hagyni. Lehet ránézésre még hígnak tűnik az oldatunk, de ahogyan kihűl, úgy fog folyamatosan sűrűsödni.
6. lépés
Még kihűlés előtt tegyük bele a kockára vágott fokhagymát. Ha intezívebbre akarjuk, akkor még az üvegbe is rakhatunk a fokhagymából a kukorica közé. Ha kihűlt máris ráönthetjük a kukoricánkra az oldatot. Érdemes korábban elkészíteni, mivel kell egy kis idő annak, hogy a kukoricaszemek magába szívja a szirupot. Horgászatra már kellően intezív aromájú kukoricával csalizhatunk.
Megjegyzés:
Én befőttes üvegben tárolom az ízesített kukoricákat, mielőtt nekiálltam volna a szirup készítésnek, kellő darabszámú befőttes üveget alaposan átmostam és 110 - 150Celsius fokon 4-8 percig tepsin sütőbe tettem. Hőhatására a baktériumok elpusztulnak, így meghosszabbíthatjuk a termék élettartalmát. Tudni illik, hogy a cukoroldat is kellően sokáig eltartható, ha megfelelő körülmények között tároljuk. Száraz, hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk és így hónapokig eltartható lesz.
Te is elkészíted vagy már elkészítetted? Van saját recepted? - szívesen kipróbálom
Írd meg tapasztalataidat, élményeidet ide kommentben vagy a halvelemhorgaszblog@gmail.com e-mail címre.
Köszönöm és jó horgászatokat kívánok!
4 hozzászólás
Hozzászólások
Nekem ebből az adagból (kis üvegekben tárolom a kész kukoricát) 8db üveg jött ki.
1 ilyen üvegbe körülbelül 150ml folyadék fér bele tartalom nélkül ... ugye kukoricával az valamivel kevesebb.
Ha konzerv kukoricával számoljuk, akkor több mint 2 doboz konzerv-kukorica ízesítésére alkalmas.
Remélem tudtam segíteni. Görbüljön!
A Dunán ponty, amúr és márna csípte el, kisebb vizeken kárász és vörösszárnyú kedvence, a Balatonon pedig nagyobb dévérek jöttek rá. A Mosoni-Dunán viszont eddig elkerülték a halak.
- Lehet nem szeretik a halak ezt ott, riasztja, nem érdekli. <- Ez lehet abból hogy a természetes táplálék mennyisége végett egyszerűen nem foglalkozik vele, mert nem létfontosságú számára az ilyesmi tápanyag felvétele.
- Nincsenek hozzászokva, új nekik, ezért lényegesebben óvatosan közelednek az újdonság felé.
(Fokozatosan meg kell ismertetni a halakkal a fokhagymást ízt, ha bejön nekik, megszokják, biztosan működni fog ott is.
Legvégső esetben próbálkozzunk mással.
Személyes tapasztalat alapján ...
Szólj hozzá! A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!