Fokhagymás cukorfőzet házilag - ízesített kukoricák #3

Jó pár horgásztársam követi azt az elvet, hogy a gyári termékek mellett szívesen készíti saját maga a horogra valót. Ezzel sokkal nagyobb dicsőségként kezelve a halat, mert saját kezünk munkája hozta meg az elvárt eredményt. Saját konyhánkban útjára engedhetjük képzelő erőnket és bátran kísérletezhetünk az ízekkel. Most egy fokhagymás főzetet osztok meg veletek.

Fokhagymás cukorfőzet házilag - ízesített kukoricák #3

Előző írásom a horgász blogomon jelent meg, amiben szintén cukorfőzetet készítettünk mézes - fahéjas ízesítésben. A készítési mód gyakorlatilag ugyanaz, csak a művelet végén méz és fahéj helyett most a fokhagyma kerül a szirupba. Most megragadom a szót mielőtt belemennék a részletekbe a Horgász.hu olvasóihoz szeretnék szólni. Egy kérdést szeretnék feltenni; A sporttársaknak mi a véleménye a fokhagymás ízesítésű kukoricákról, etetőanyagokról, valamint milyen eredményeket értetek el ilyen ízesítésű horgászat során? - Előre is köszönöm, ha megosszátok velem a véleményetek.


Nos, akkor kezdjünk is bele. Az aromák fontosak a horgászatban. - vannak a szezonális aromák, amiket a lehűlő vízben, illetve a melegedő vizekben használunk leginkább, de vannak olyan ízek, amelyeket előszeretettel használunk egész évben is. Leginkább kísérletezésből és kíváncsiságból állok neki egy - egy hasonló készítmény elkészítéséhez, de mivel cukrásznak tanulok szívesen építem a horgászat terén is azt, amit a cukrász szakmával elsajátítok. Hiszen nem csak mi emberek, hanem a halak is lehetnek ínyencek, ezért éppen lehet fogós egy vízterületen egy - egy ilyen készítmény.

A főzött cukorkészítmények víz hozzáadásával, hevítéssel, besűrítéssel készülnek.

Cukorfőzet készítése

A cukor a vízben jól oldódik, mert a víz oldóereje nagyobb a cukormolekula összetartó erejénél. Adott hőmérsékleten csak meghatározott mennyiségű cukor oldódik fel. Ha az oldat túltelítetté válik, a hőmérsékletet emelni kell. Minél tovább tart a hőátadás, annál forróbb és sűrűbb (koncentráltabb) lesz az oldat.

Fontos követelmények, amikre érdemes figyelni az elején:

- Tiszta, jó hővezető, vastag talpú, rozsdamentes vagy rézedényben készítsük az oldatot.
- Kizárólag tiszta cukorból készítsük.

A cukorszirup anyaghányada a következő:
Pl: ha 0,5 l vízből szeretnénk készíteni, akkor 0,5 kg kristálycukrot kell felhasználnunk. Elsőre talán soknak hangzik, de egyáltalán nem az.

0,2 l víz - 0,2 kg cukor
0,8 l víz - 0,8 kg cukor
1,6 l víz - 1,6 kg cukor és így tovább...

1.lépés
Mérjük ki a kívánt víz és cukor mennyiséget(én 0,5 l víz - 0,5 kg cukor anyaghányaddal dolgoztam)

2. lépés
Öntsük bele őket egy edénybe és rakjuk fel a gáztűzhelyre. Közepes lángon folyamatosan melegítsük és kevergessük. - míg a cukor fel nem oldódik.

3. lépés
Hagyjuk felforrni, sőt tovább is, hiszen minél tovább adjuk a hőhatásnak, annál sűrűbb lesz az oldatunk.

4. lépés
Az edény oldalfalára kirakódott cukorkristályokat vizes ecsettel mossuk be a cukoroldatba. A főzet felületén összegyűlt habot (ha összegyűlt) szennyeződésekkel együtt szűrőkanállal távolítsuk el.

5. lépés
Sokáig nem szabad a tűzhelyen hagyni, mivel egy idő után ruganyos, gumis szerkezetű lesz.

Érdemes a forráspont után kb. 5-9 percig még fent hagyni. Lehet ránézésre még hígnak tűnik az oldatunk, de ahogyan kihűl, úgy fog folyamatosan sűrűsödni.

6. lépés
Még kihűlés előtt tegyük bele a kockára vágott fokhagymát. Ha intezívebbre akarjuk, akkor még az üvegbe is rakhatunk a fokhagymából a kukorica közé. Ha kihűlt máris ráönthetjük a kukoricánkra az oldatot. Érdemes korábban elkészíteni, mivel kell egy kis idő annak, hogy a kukoricaszemek magába szívja a szirupot. Horgászatra már kellően intezív aromájú kukoricával csalizhatunk.


Megjegyzés:

Én befőttes üvegben tárolom az ízesített kukoricákat, mielőtt nekiálltam volna a szirup készítésnek, kellő darabszámú befőttes üveget alaposan átmostam és 110 - 150Celsius fokon 4-8 percig tepsin sütőbe tettem. Hőhatására a baktériumok elpusztulnak, így meghosszabbíthatjuk a termék élettartalmát. Tudni illik, hogy a cukoroldat is kellően sokáig eltartható, ha megfelelő körülmények között tároljuk. Száraz, hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk és így hónapokig eltartható lesz.

Te is elkészíted vagy már elkészítetted? Van saját recepted? - szívesen kipróbálom
Írd meg tapasztalataidat, élményeidet ide kommentben vagy a halvelemhorgaszblog@gmail.com e-mail címre.

Köszönöm és jó horgászatokat kívánok!

4 hozzászólás

Hozzászólások

2017. 05. 09. 22:54
Szuper az írás! Mennyi kukoricához kevered a fél kg cukrot?
2017. 05. 09. 23:43
Köszönöm Szépen! - Sajnos nem tudom pontosan mennyi kukoricához lett elegendő az oldat, mivel csak a szirupot kitöltöttem az üvegekbe és annyi kukoricát adtam hozzá, hogy mindegyik tele legyen.

Nekem ebből az adagból (kis üvegekben tárolom a kész kukoricát) 8db üveg jött ki.
1 ilyen üvegbe körülbelül 150ml folyadék fér bele tartalom nélkül ... ugye kukoricával az valamivel kevesebb.

Ha konzerv kukoricával számoljuk, akkor több mint 2 doboz konzerv-kukorica ízesítésére alkalmas.
Remélem tudtam segíteni. Görbüljön!

2017. 05. 10. 08:35
Nekem nagyon bejött a fokhagymás kukorica. 1 doboz csemegekukorica belemegy a dunsztos üvegbe, 1 zacsi vaníliáscukor, aztán 3-4 gerezd fokhagyma lereszelve. Vizet nem adok hozzá, csak annyit, ami épp ellepi.
A Dunán ponty, amúr és márna csípte el, kisebb vizeken kárász és vörösszárnyú kedvence, a Balatonon pedig nagyobb dévérek jöttek rá. A Mosoni-Dunán viszont eddig elkerülték a halak.
2017. 05. 10. 09:19
Igen, minden vízterületen más a halak ízlése. Örülök hogy több helyen működik a hasonlóan készített kukorica. Az ízvilág a lényeg. Mosoni-Dunán szerintem több okból kifolyólag nem működhet:
- Lehet nem szeretik a halak ezt ott, riasztja, nem érdekli. <- Ez lehet abból hogy a természetes táplálék mennyisége végett egyszerűen nem foglalkozik vele, mert nem létfontosságú számára az ilyesmi tápanyag felvétele.

- Nincsenek hozzászokva, új nekik, ezért lényegesebben óvatosan közelednek az újdonság felé.
(Fokozatosan meg kell ismertetni a halakkal a fokhagymást ízt, ha bejön nekik, megszokják, biztosan működni fog ott is.

Legvégső esetben próbálkozzunk mással.

Személyes tapasztalat alapján ...

Kedvezményes horgászcikkek

hetijegy szálkai tározó gelsekarát atlantic Által ér budapest egyesület Óvár Dédai PELZER Carp Sack Pontyzsák horgász-engedély angolna horgászata villantók pisztrángra vizieromu kazincbarcika székely körtvélyes aranykárász széki tó Euro Carp Mega felfújható pontymatrac Astronotus ocellatus gyopárosi déli tó Berkley SpiderWire Super Mono feketesügér fárasztás szállás zalaegerszeg RIVE Feederkar