1. finomra őrölt kukorica 400-500gramm
2. halliszt a szaga és persze a fehérje miatt 100gramm
3. tojás vagy tojáspór , 3-4db de lehet több is
4. 400-500gramm rozsliszt
5. bármilyen aroma én a büdöset szeretem
ebből ismét minél több annál jobb, de nem szabad túlzásba vinni mert én szerintem megijed a hal a tömény aromátol.
elkészítés::::.Összekevered ezeket raksz hozzá annyi vizet hogy masszát tudjál csinálni belőle a masszát hagyod egy 10 percig náljonba tekerve és jöhet a pellet alakúra formázás kézzel .ha ez megvan akkor főzd ki forrásban lévő vízbe 1 percig és ha kész hagyod az összeset 2-3 napig hüvös helyen
Sziasztok!
Ez abban az esetben válhat be csak ha tojást használsz kötőanyagnak és utána megfőzöd, de akkor a masszát is hígabbra kell gyúrni mert nem tudod utána kinyomni! Nem tudom hogy te ezt próbáltad-e mert én hasonlót próbáltam csak erősebb anyagból de az sem tökéletes! Alapvetően az a baj hogy a pelletet ún. extrudergéppel préselik és a lényege nem a nedvesség hanem a préselés! Nem szabad levegősnek lennie mert akkor lebegni fog! Ezt az extrudert úgy kell elképzelni mintha a húsdarálót ötvöznénk a hurkatöltővel! A csigatengely a lényeg de utána össze is kell préselni ezért a hurkatöltő!! De egy barátom jött rá egy jó megoldásra: veszel a madáremblémás üzletláncban egy saját logós elektromos húsdarálót 4000ft és veszel hozzá egy bojlinyomóhoz való csövet vagy ahány méretet akarsz annyit kb 300ft/db méretre vágod, begyúrod a masszát és nyomod a kolbászokat meg egyszerűen késsel összeaprítod.
Vagy a másik egyszerűbb megoldás ha gondolod megveszed a pelletport meg a pelletnyomót és kész!
3. megoldás a pelletvásárlás
Csak azt kell eldönteni hogy ki mit szeretne mert ha otthon akarjátok csinálni az időigényes és körülményes és folyamatosan azon kell agyalni hogy mivel lehetne könnyíteni és gyorsítani a technikát, na go nokedlit szaggatni, hajrá és görbüljön!!!
Krisztián: Az összetevők listája szerint ez olyan, mint egy felspécizett levestészta. Nem valószínű hogy oldódna, és valszeg lebegni sem fog, mert a levestészta sem lebeg vagy oldódik fel a lében. A főtt tésztafélék a főzés során összeállnak, mivel a fehérjék kicsapódnak benne és csirízként viselkedve összetartják az egészet.
Egyébként meg nem kell elcseszni egy csomó pénzt, mivel a legdrágább összetevő a tojáspor nyugodtan kihagyható ha van tojás és/vagy tejpor. Más lesz ugyan az állaga meg a vízfelvétele ha porral csinálod, de a végeredmény állaga lemérhető egy kicsi, kísérleti adagon is. Viszont, mivel főtt tészta megromlik egy idő után, ezért kilószámra nem érdemes csinálni. Ráadásul ez a vízben is megbuggyan ha sok marad a fenéken, és nem feltétlenül egészséges a halaknak...
Persze mindezt szakácsként mondom, mert ilyesmivel még nem lógattam. A sima nokedli bejön néha, de nem mindíg...
Egyébként meg ha a boltival hasonló hatékonyságú pelletet akarsz csinálni, legalább annyit bele fogsz ölni pénzben mint amennyibe a kész kerül, és ráadásul bazi sok időbe és vesződségbe kerül a tuti recept megtalálása. Nem hiszem hogy van értelme házilag pelletet alkotni. Annyiféle kapható már készen, meg még annyiféle dip, aroma és ízesítés létezik, hogy gyakorlatilag a lehetőségek száma majdnem végtelen. Nem hiszem hogy ne tudnál ekkora választékból fogós és egyedi csalit összeszedni.
8 hozzászólás
Hozzászólások
én tudok egyet !!
1. finomra őrölt kukorica 400-500gramm
2. halliszt a szaga és persze a fehérje miatt 100gramm
3. tojás vagy tojáspór , 3-4db de lehet több is
4. 400-500gramm rozsliszt
5. bármilyen aroma én a büdöset szeretem
ebből ismét minél több annál jobb, de nem szabad túlzásba vinni mert én szerintem megijed a hal a tömény aromátol.
elkészítés::::.Összekevered ezeket raksz hozzá annyi vizet hogy masszát tudjál csinálni belőle a masszát hagyod egy 10 percig náljonba tekerve és jöhet a pellet alakúra formázás kézzel .ha ez megvan akkor főzd ki forrásban lévő vízbe 1 percig és ha kész hagyod az összeset 2-3 napig hüvös helyen
van egy ötletem pellet kinyomónak:
hozzá való:
1.)kell egy üres műanyagpalack
2.)kés vagy olló
elkészítése:
1.)a palackot ketté vágjuk
2.)és kész ahol öntünk belőle azon a részen jön ki a massza és a másik oldalon rakjuk bele és csak méretre kell vágni.
Remélem érthető voltam.
Ez abban az esetben válhat be csak ha tojást használsz kötőanyagnak és utána megfőzöd, de akkor a masszát is hígabbra kell gyúrni mert nem tudod utána kinyomni! Nem tudom hogy te ezt próbáltad-e mert én hasonlót próbáltam csak erősebb anyagból de az sem tökéletes! Alapvetően az a baj hogy a pelletet ún. extrudergéppel préselik és a lényege nem a nedvesség hanem a préselés! Nem szabad levegősnek lennie mert akkor lebegni fog! Ezt az extrudert úgy kell elképzelni mintha a húsdarálót ötvöznénk a hurkatöltővel! A csigatengely a lényeg de utána össze is kell préselni ezért a hurkatöltő!! De egy barátom jött rá egy jó megoldásra: veszel a madáremblémás üzletláncban egy saját logós elektromos húsdarálót 4000ft és veszel hozzá egy bojlinyomóhoz való csövet vagy ahány méretet akarsz annyit kb 300ft/db méretre vágod, begyúrod a masszát és nyomod a kolbászokat meg egyszerűen késsel összeaprítod.
Vagy a másik egyszerűbb megoldás ha gondolod megveszed a pelletport meg a pelletnyomót és kész!
3. megoldás a pelletvásárlás
Csak azt kell eldönteni hogy ki mit szeretne mert ha otthon akarjátok csinálni az időigényes és körülményes és folyamatosan azon kell agyalni hogy mivel lehetne könnyíteni és gyorsítani a technikát, na go nokedlit szaggatni, hajrá és görbüljön!!!
és lebeg?
mielőtt elcsesznék egy csomó pénz-t meg kellet kérdeznem.
Egyébként meg nem kell elcseszni egy csomó pénzt, mivel a legdrágább összetevő a tojáspor nyugodtan kihagyható ha van tojás és/vagy tejpor. Más lesz ugyan az állaga meg a vízfelvétele ha porral csinálod, de a végeredmény állaga lemérhető egy kicsi, kísérleti adagon is. Viszont, mivel főtt tészta megromlik egy idő után, ezért kilószámra nem érdemes csinálni. Ráadásul ez a vízben is megbuggyan ha sok marad a fenéken, és nem feltétlenül egészséges a halaknak...
Persze mindezt szakácsként mondom, mert ilyesmivel még nem lógattam. A sima nokedli bejön néha, de nem mindíg...
Szólj hozzá! A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!