Miért is eszik tésztával a dunai halászlét?

Duna menti gyerek lévén (Paks mellett gyerekeskedtem, majd a Duna másik oldalán, Kalocsán katonáskodtam) a dunai halászlé áll közel szívemhez. Pontyból, sok hagymával, házi paprikával, tésztával. Semmi passzírozás, ugyanis a dunai halászlének elkészítési módja a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik.

Akkor miért is eszik tésztával a dunai halászlét?
Ennek a régi idõkre visszamenõ hagyományai vannak. Eredetileg a vízimolnároktól származik. Tudniillik, a vízimolnárok a fizetésen felül egy tányér étellel is el kellett, hogy lássák az alkalmazottakat, a fiatal, jó étvágyú molnárlegényeket...

Adott volt a hal, adott volt a liszt. A legegyszerûbb az volt, ha a hallevesbe, a halászlébe gyúrt tésztát is fõztek. A molnárné feladata volt mindez. Aztán Kalocsa, Paks, Baja környékének híres étele lett a halászlé.

A dunai halászénak is vannak "válfajai", változatai:
Teljesen másképpen fõzik Komáromban, másképpen Pakson, Baján és másképpen fõzik az Aldunán.

Miért nem passzírozzák a dunai halászlevet?
Ennek is van magyarázata...
A Duna mellett, a homokon tradicionális paprika-termõ területek helyezkednek el (Kalocsa, Bogyiszló stb.). Sok a paprika és annak nagyon jó a minõsége. A sûrítést egyszerûbb és olcsóbb volt a paprikával megcsinálni , mint a halfélék passzírozásával (és akkor még nem is beszéltünk a gyönyörû színérõl.)

Üzletben vásárolt, úgynevezett "téglapor"-ból senki ne próbáljon meg halászlét fõzni. Abból barna színû "halleves" lesz, aminek semmi köze a halászléhez. Ugyanez vonatkozik a szárított hagymafélékre, vagy az élelmiszergyárakban elõállított "halászlékockákra", illetve "halászléporokra" is. Ezek a termékek szombati gyors meleg leves elõállítására alkalmasak és nem a kulináris élvezetek csúcsának a halászlének az elkészítésére. Úgyszintén nem alkalmasak a tengeri halak sem a magyar halászlé elõállítására. Pontynak minimum kell benne lennie, a többi halfajta pedig csak javít rajta.

Gyerekkoromban (a 60-as években) a Gemenci-erdõben volt szerencsém enni Parti Pista bácsi halászlevébõl. Ha valaki el tudta készíteni ezt a legnemesebb levest, akkor az õ volt.
Sztremi József

0 hozzászólás

Hozzászólások

gébárti-tározó sárosd Sárgaúszójú tüskésmakréla cece shimano VAN DEN EYNDE Slix Marine pellet óriás pontyok hekk halak malomvölgyi tó fegyvernek kadarcsi horgaszto marlin elevenszülõ harcsázó amurozás fenekezve fenékközel harciféket Horgásztatás profi túravezetéssel horog madár mach botos horgászat betétes gyűrű csömor sárvíz sióagárd