Mi is a lényege a magyar halászlének?

  1. A hal
    A legfontosabb a ponty. A többi hal csak kiegészítője lehet, amely javítja a halászlét. A fehér húsú (egyébként drágább) halakat, mint a csuka, vagy a süllő használjuk fel sültek, egyéb halételek készítéséhez. Kár lenne értük, hiszen szétesik a húsuk. Tengeri hal semmi esetre sem illik a magyar halászlébe.
  2. A hagyma
    A halászlé főzéshez csak az úgynevezett "öreg" hagyma alkalmas. Aki igazán ad magára, az tartalékol mindig a tavalyi vöröshagymából, mert a zöldhagyma, vagy a szárastól árult úgynevezett főző hagyma nem alkalmas erre a célra. Ne próbálkozzunk hagymakrémmel, vagy szárított hagymával.
  3. A paprika
    Az egyik legfontosabb, vagy talán a legfontosabb alkotórésze a jó halászlének a jófajta paprika. Ez messziről felismerhető a színéről, közelebbről az illatáról, egészen közelről pedig az izéről. Nem tájegységet akarok megjelölni, hiszen jó házi paprikát szinte mindenfelé készítenek. Híres a szegedi, a kalocsai, a bogyiszlói, a cecei stb. paprika. Az üzletekben akármilyen gyönyörűen is van csomagolva, meg ólomzár, meg nemzetiszín szalag - mégsem az igazi a tartalom.
Sztremi József

0 hozzászólás

Hozzászólások

SENSAS Crazy Bait Marine sturovo dunai horgászegyesületek k8 horgászindex Salmo trutta morpha fario tiszai sügérezés halásat ENERGOTEAM Gyermek meríto Altar er beszerzés sárszentmiályi horgásztó átok-csatorna BIG CARP Classic Plusz tintahal és polip angolna tilalmi idő joci harcsázóbot zalacsányi horgásztó horgászhelyek stetteni tó látoképi viztárolo horgász napijegy simontornya szerelés harcsára prémium x 3.9 nánási lak vendégház