Mi is a lényege a magyar halászlének?

  1. A hal
    A legfontosabb a ponty. A többi hal csak kiegészítője lehet, amely javítja a halászlét. A fehér húsú (egyébként drágább) halakat, mint a csuka, vagy a süllő használjuk fel sültek, egyéb halételek készítéséhez. Kár lenne értük, hiszen szétesik a húsuk. Tengeri hal semmi esetre sem illik a magyar halászlébe.
  2. A hagyma
    A halászlé főzéshez csak az úgynevezett "öreg" hagyma alkalmas. Aki igazán ad magára, az tartalékol mindig a tavalyi vöröshagymából, mert a zöldhagyma, vagy a szárastól árult úgynevezett főző hagyma nem alkalmas erre a célra. Ne próbálkozzunk hagymakrémmel, vagy szárított hagymával.
  3. A paprika
    Az egyik legfontosabb, vagy talán a legfontosabb alkotórésze a jó halászlének a jófajta paprika. Ez messziről felismerhető a színéről, közelebbről az illatáról, egészen közelről pedig az izéről. Nem tájegységet akarok megjelölni, hiszen jó házi paprikát szinte mindenfelé készítenek. Híres a szegedi, a kalocsai, a bogyiszlói, a cecei stb. paprika. Az üzletekben akármilyen gyönyörűen is van csomagolva, meg ólomzár, meg nemzetiszín szalag - mégsem az igazi a tartalom.
Sztremi József

0 hozzászólás

Hozzászólások

karszt horgásztó Ugly Sapphire Uptide nabradi horgszto Pollack (Pollachius pollachius) Borsod megyei horgasz vizek kapásra ingerli a halat hortobágy-beretyó fõcsatorna horgász toplista pirosszemű kele használt műcsali pér ívás vonyarc bakik kazahsztáni horgász reef runner wobbler Cheilinus undulatus halár nyieresi to TOP MIX Magic Pellet Sajt jászteleki eldorádó tó Meritöszák kanadai harcsa bánhidai fogas harcsa