Miért is érdemes több halat enni?

Magyarországon az egy fõre jutó halfogyasztás évente négy kilogramm fejenként. Európa más országaiban ezzel szemben húsz kilós az átlag.

A húsok közül a halhús a legegészségesebb a szakemberek szerint. Az ünnepek alatt is a legnépszerûbb hal a ponty ami a teljes magyar haltermelés 85 százalékát adja. A haltermelés összesen 24 ezer hektáron mûködik Magyarországon. A karácsonyi ünnepek alatt fogy el az évi termelés 40 százaléka.

1. Vitaminok: a halhús A, D, B12, B1, B2 vitaminokat tartalmaz és kisebb mennyiségben niacint, pantoténsavat (B5-vitamin) és E-vitamint.

A-vitamin
Szükséges a látás folyamataihoz, a bõr épségben tartásához, a zavartalan növekedéshez, a csontok fejlõdéséhez és a védekezéshez a különbözõ fertõzések ellen.

D-vitamin
Szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához, a csontképzõdés folyamatához, fejlõdéséhez, gyógyulásához és a csontritkulás megelõzéséhez.

B12-vitamin
Szükséges a fehérje/szénhidrát anyagcseréhez és a vörösvértestek képzéséhez.

B1-vitamin
Szükséges a szénhidrát anyagcseréhez, a fõbb energiaszolgáltató folyamatokhoz, az idegek mûködéséhez, az idegrendszer energiaellátásához és a szívmûködéshez.

B2-vitamin
Szükséges a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjéhez, a szöveti légzéshez, a méregtelenítéshez és a nyálkahártyák épségének a fenntartásához.

Niacin (B5-vitamin)
A legújabb kutatások szerint a niacin egy természetes koleszterinszint-szabályozó anyag.

Pantoténsav (B5-vitamin)
A B5 vitamint széles körben alkalmazzák, hogy javítsák az általános egészségi állapotot, továbbá hogy megnöveljék a hosszan tartó fizikai aktivitásból adódó stressz elleni védekezõképességet.

E-vitamin
Szükséges az antioxidatív folyamatokhoz, az öregedési folyamatok gátlásához és a nemi mûködéshez.

2. Zsírtartalom: a halhús zsírsavösszetétele kettõs kötést tartalmazó telítetlen zsírsavakból áll.

Az ember a zsírsavakat elsõsorban különbözõ növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok) veszi magához. A kõkorszakban az emberek a napi energiaszükségletük kb. 25%-át fedezték zsír formájában, ma ez az arány 40-50%. Ezen belül is a telített zsírok mennyisége nõtt, míg az egyszeresen, de különösen a többszörösen telítetlen zsírsavaké jelentõsen csökkent. Míg korábban a kétféle zsírsav aránya a kívánatos 1:1-1:2 körül volt, addig ma 4-5-ször több telített zsírt fogyasztunk, mínt elõdeink.

Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentõsége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak) javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Míg omega-3 és omega-6 (cisz-)zsírsavakra egyaránt szüksége van az emberi szervezetnek, addig a zsírok mesterséges kezelése során keletkezõ transz-zsírsavak kifejezetten károsak, ezért ezek fogyasztása lehetõleg teljes mértékben kerülendõ. A transz zsírsavak valószínûleg még károsabbak a szervezetre (szív- és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterinszint okozói), mint a természetes telített zsírok.

3. Ásványi anyagok: kálcium, magnézium, foszfor, vas, réz. A tengeri halakban jód is található.

Kálcium
A kalciumbevitel csökkenti az étkezés utáni zsírfelszívódást.

Magnézium
Szükséges az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszer mûködéséhez és a fogak, csontok felépítéséhez. Aki stresszes életmódot él, nehéz fizikai munkát végez, annak különösen oda kell figyelnie a megfelelõ mennyiségû magnézium pótlására.

Foszfor
A foszforban szegény étkezés mellett csontlágyulást okozhat.

Vas
Hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendõ oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégzõ képessége csökken.

Réz
Rézhiányban a vas nem tud beépülni a hemoglobinba, tehát vérszegénység alakul ki, emellett gyengül az immunválasz, csökken az érfalak rugalmassága, növekszik a vér LDL-koleszterinszintje. Ez utóbbi az érelmeszesedés egyik hajlamosító tényezõje. A réz részt vesz a melanin képzésében, így fontos a megfelelõ bõr és haj pigmentációhoz is.

Jód
Alapvetõen a sejtek oxigén felvételét segítik elõ, ezáltal a táplálék fõ elemeinek sejtszintû hasznosítását szabályozzák. Hiánya szellemi és fizikai elmaradottsághoz, golyvához és csökkent pajzsmirigymûködéshez vezet.

0 hozzászólás

Hozzászólások

drop-shot rock kóc keserüfog hogy lehet csalit csinálni Silstar Yokozuna Carp teleszkópos kecsege horgászata horgász dvdk busa felhos etetoanyag 2009.08.17 betta adonyi holtág magyar halak kifogása wobbler készítés pont peremvárosi horászto jász-nagykun lapátkeszeg kiskunsági föcsatorna penyigei horgászegyesület SALMO Executor IEX5SDR RH sárgagát nötincs Goldstar Balaton 300 60-120g