Elsöprõ sikert aratott a biharugrai hal a felcsúti közétkeztetési konferencián

A közétkeztetés megújításáról szóló konferenciát tartottak április 30-án Felcsúton, ahol a Mintamenza Program kapcsán ismét elõtérbe került a Békés Megyei Önkormányzat biharugrai halfeldolgozó programja.

Zsúfolásig megtelt a felcsúti, helyi Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola nagyterme, ahol ?Egészséges helyi terméket a közétkeztetésbe!? címmel tartottak közétkeztetési konferenciát, s mely egyben az Országos Mintamenza Program Közép-Dunántúli programindító konferenciája is volt.

Az eseményen szakemberek, intézményvezetõk más-más megközelítésbõl beszéltek a Mintamenza Programról, így jogi, közmûvelõdési, egészségügyi, de a közpénzek helyes felhasználásának oldaláról is megvilágították a kérdést illetve beszámoló hangzott el a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tapasztalatokról.

A konferencia keretében bemutatkozott a Békés Megyei Önkormányzat ?Egészséges halat a gyerekeknek - A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán!? címû projektje is. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyûlés elnökének elõadásában prezentációba ágyazott videók segítették a projekt teljes tartalmának bemutatását, kezdve a halastavak állapotától, folytatva a sort a halból készült innovatív termékpaletta gyártási folyamatának filmfelvételein át egészen a projekt nemzetgazdasági hasznosságáig. Mint elhangzott a biharugrai projekt teljes paradigmaváltást hoz a magyar halászat jelenébe, abba a jelenben, ahol a halfogyasztás nem éri el az évi 5 kg/fõ átlagot sem, a megtermelt hal 90-95 %-a pedig feldolgozás nélkül külföldön kerül értékesítésre.

Az elõadásban ismertetett technológia alapján a szálkás magyar halból 55-60 % színhúst lehet kihozni ? természetesen szálka nélkül, mely aztán professzionális termékként bevihetõ a közétkeztetésbe, majd pedig a hazai piacra is. A konferencia résztvevõi nem csak filmen láthatták a halvirsli, vagy a halfasírt elkészítését, de a konferencia szünetében megtartott állófogadáson meg is kóstolhatták a professzionális termékeket, a sor pedig szinte végeláthatatlanul kígyózott a tálak elõtt.

A konferencia az Országos Tisztifõorvosi Hivatal, a Complete-Food Kft. és a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Mintamenza Csapata közös szervezésében valósult meg.

MTI

0 hozzászólás

Hozzászólások