Hal ízû vattacukor az elsõ Budapesti Halfesztiválon

A hal ízû vattacukortól a tüdõs afrikaiharcsa-szalámin át az orosz vodkás hallevesig és az egyéni receptek alapján elkészített magyaros halászlevekig a magyar és az ázsiai halgasztronómia szinte minden szegmensét bemutatja az elsõ Budapesti Halfesztivál február 15. és 17. között a fõvárosi Erzsébet téren.

Kizárólag a halról szól a fesztivál, amely az országban fellelhetõ egyéb hasonló gasztronómiai eseményekkel szemben nem egyetlen fajra koncentrál, hanem igyekszik a teljes magyarországi halpalettát bemutatni. Emellett az ingyenesen látogatható fesztivál vendégei megismerkedhetnek a vietnami, thaiföldi és japán halkultúra remekeivel, a tenger gyümölcseinek elkészítési technikáival is - mondta el Necz István fõszervezõ sajtótájékoztatón szerdán.

Németh József a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviseletében hangsúlyozta, hogy a hal az egyik legegészségesebb étel, számos ismert pozitív élettani hatása van. Fogyasztása mégis népszerûsítésre szorul, átlagosan ugyanis fejenként mintegy 4,5 kilogrammot fogyasztanak belõle évente a magyarok - ezzel Európában Magyarország a legkevesebbet fogyasztók közé tartozik.

A szervezõk céljai közé tartozik az is, hogy felhívják a figyelmet a hazai élõvizek, elsõsorban a Duna magyarországi vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. És bár az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetõen a vízminõség általában javult, további erõfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivállal szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire - halállomány, árterek, természetes ökológia - és a magyarországi vizek tisztasága védelmének fontosságára.

A rendkívül változatos ételek kóstolása mellett a látogatók borokat és pálinkákat is kóstolhatnak, sõt akár maguk is elkészíthetik ételeiket például a felállított szalonnasütõn. A kicsiket minividámpark is várja, de szüleikkel együtt a színpadon zajló mûsorok is szórakoztatják õket.

A pénteki halászléfõzést és halászlébemutatót Harcsa Veronika koncertje kíséri. Másnap a halászléfõzõ verseny után magyar folklór programok, a GasztroJazz elõadása és a Budapesti Utcazenészek Fesztiválja szolgáltatja a zenét a finom falatok mellé.

Vasárnap a gyermektáncház után bemutatkozik az ázsiai halas konyha, illetve a színpadon az ázsiai folklór. A délutánt "celebfõzés" és jótékonysági programok, majd a GasztroClassic elõadása zárja fiatal zenészek bemutatkozásával.

A fesztivál részletes programja és a róla szóló információk megtalálhatóak a www.budapestihalfesztival.hu internetes oldalon.

MTI

0 hozzászólás

Hozzászólások