A halfogyasztás növelése érdekében

Együttmûködési megállapodást írt alá egy, a magyarországi halfogyasztás népszerûsítésére, a termelékenység és a feldolgozás minõségének növelésére induló mintaprojekt elõkészítésére Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelõs államtitkár csütörtökön Békéscsabán.

Az Egészséges halat a gyerekeknek! - A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán címû mintaprojekt célja, hogy a termelékenységet fokozzák, feldolgozóipart telepítsenek Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésû tórendszeréhez - mondta el a programról Farkas Zoltán az MTI-nek. Hozzátette: céljuk az is, hogy a foglalkoztatást növeljék a térségben.

A célpiac - kiemelten a gyermek-, és közétkeztetés - kiszolgáláshoz egy formázott, szálkátlanított, panírozott és elõsütött termékcsalád kifejlesztése szükséges, az itteni termelésbõl származó halak közül a ponty, a busa és az amur kiválóan alkalmasak arra, hogy alapanyagként szolgáljanak - mondta.

A projekt megvalósítása növelné a foglalkoztatottságot, magyar halat juttatna a gyermekétkeztetésbe, szervesen illeszkedne az ország stratégiai terveibe és a megye azon célkitûzésébe, hogy Magyarország élelmiszergazdaságának egyik motorja legyen - tette hozzá a térség országgyûlési képviselõje.

A projektnek köszönhetõen a halgazdaságban jelenlegi 15 helyett 100-150 munkavállaló dolgozhatna, és a fejlesztéssel megvalósulna a biharugrai tórendszer komplex fejlesztése is.

A Biharugrai Halgazdaság Békés megyében a román határ közvetlen közelében van, a terület az ország egyik legnagyobb kiterjedésû, mintegy 2.000 hektár területû körtöltéses halastórendszere. Az itteni hal kiváló minõségû, mert a tavak ásványi anyagokban gazdag medre ízletes halhúst eredményez, magas fehérje- és alacsony, de kedvezõ összetételû, esszenciális zsírsavakban gazdag zsírtartalmat biztosít. Feldolgozóüzem hiányában azonban a megtermelt halakat jelenleg élve értékesítik hazai és külföldi piacokon. A kiváló minõség miatt külföldön rendívül keresett a termék, így a készlet nagyobb részét exportálják.

Magyarországon egyébként az egy fõre esõ halfogyasztás 4,5 kilogramm évente, mely az uniós 24 kilogrammhoz viszonyítva rendkívül kevés. A hazai halfogyasztás ugyan a statisztikai adatok szerint évrõl évre kismértékben nõ, de ezt teljes egészében az importból származó árukészlet eredményezi. Ennek alapvetõ oka az, hogy a Magyarországon megtermelt halak feldolgozottsági szintje rendkívül alacsony.

A tanulmány kidolgozására 5 millió forintos megállapodást írtak alá a Vidékfejlesztési Minisztériummal. A tanulmánnyal 2013 tavaszára várhatóan elkészülnek, és a következõ tanév második felében már a termékek közétkeztetésbe való bevezetése is megvalósulhat - mondta el Farkas Zoltán.

0 hozzászólás

Hozzászólások