Barramundi lesz az új magyar hal?

Prémium kategóriás trópusi halfaj, a barramundi tenyésztésére dolgozott ki új, a geotermikus vízkészlet felhasználására alapozott technológiát egy öttagú hazai konzorcium összesen 465 millió forintból. Szakemberek szerint jelentõs gazdasági potenciál rejlik a felsõkategóriás halfaj tenyésztésében.

A program egyik fõ célja a "pontycentrikus" magyarországi halgazdálkodás diverzifikálása volt Magyarországon még nem szaporított fajokkal - mondta el az MTI-nek Szûcs István, a konzorcium egyik kutatómûhelyének, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának (DE-AGTC) egyetemi docense.

A 4 éves, jelenleg a felénél tartó kutatás során igyekeztek kifejleszteni a barramundi ivadékellátásának, tartásának és takarmányozásának technológiáját - tette hozzá a Magyar Akvakultúra Szövetség alelnöki tisztét is betöltõ szakember. A fejlesztéshez 350 millió forint hazai innovációs forrást használhattak fel.

Mint mondta, a jelenlegi hazai tógazdasági haltermelés kis intenzitású, a hektáronkénti hozamok ritkán érik el a 1,5 tonnát. A másik jelentõs probléma, hogy a legnagyobb mennyiségben termelt ponty hazai és európai piaca évek óta nem bõvül.

A kutatócsoport a hazánkban nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló melegvíz nyújtotta lehetõséget használja ki a melegigényes halfaj tenyésztésére.

A Jászkiséren 275 millió forintból, részben egy másik pályázaton nyert pénzbõl kialakított termelõ telepen évente 80 tonna barramundi húst állítanak elõ, ami az európai termelésnek is jelentõs része. Mivel Európába a hal nagyrészt Ázsiából érkezik, a frissen elõállított termék akár kitörési pont is lehet, hiszen annak ára 25-30 százalékkal is magasabb lehet - hangoztatta.

A barramundiról szólva kiemelte, hogy az szálkamentessége és kiváló húsminõsége miatt igen keresett, jó növekedési eréllyel rendelkezik és folyamatosan emelkedik az árszínvonala. Jelenleg a hal kiskereskedelmi ára 2700-2800 forint kilónként. A Délkelet-Ázsiában õshonos hal kifejlett példányának súlya a 60 kg-ot is elérheti - húzta alá.

A projektvezetõ Jászkiséri Halas Kft-t, továbbá a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézetet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékét, valamint az Unio Seafood Kft-t magába foglaló konzorcium projektjében a DE-AGTC végezte egyebek mellett az ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható ezüstkolloidos baktérium- és gombamentesítõ technológia kidolgozását, valamint számos takarmánykiegészítõ fejlesztését.

0 hozzászólás

Hozzászólások