Több száz bográcsban rotyogott a hallé szombaton Szegeden

Kétszázhúsz mázsa ízletes hal fogy el, és sok ezer embert látnak vendégül a szegedi nemzetközi tiszai halfesztivál három napja alatt péntektõl vasárnapig.

Az immár tizenötödik alkalommal megszervezett fesztivál második napján, szombaton száznyolcvan amatõr- és mesterszakács, családi és vállalati csapat, a politika, a közélet és a sport prominens képviselõje vállalkozott arra, hogy bemutassa halléfõzõ tudományát. Az újszegedi Partfürdõn azonban ennél jóval több bográcsban rotyogott a hagyományos szegedi hallé, hiszen volt olyan induló, aki több száz embert látott vendégül.

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája szerint a finom szögedi hallé titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használjuk fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig fõzzük. Ha elkészült alaposan átpasszírozzuk, úgy, hogy csak a csontok maradjanak. A passzírozást ki-ki más módszerrel végzi: vannak, akik sûrûszövésû szitát használnak, mások külön erre a célra kifejlesztett tekerhetõ fém alkalmatosságot. Az így kapott sûrû alaplébe tesszük bele a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfõzzük és jóféle szegedi pirospaprikával ízesítjük.

Persze a hallé mellett más is került a vendégek gyomrába: tûz fölött sült a paprikás lisztben megforgatott keszeg, kárász vagy ponty, és akadtak olyanok, akik igazi különlegességeket fõztek. Az egri Szent Lõrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjai például busakolbászkákat készítettek, melyet paprikás mártással, juhtúrós tejfölös pászkával tálaltak.

A vendégek azonban nem csak a házi méretekben fortyogó hallét kóstolhatják meg. A rendezvényt szervezõ halászcsárda a vízi bástyára felállított háromezer-ötszáz literes óriásbográcsában készíti el az ételt. A bogrács méretét jól jellemzi, hogy egyszeri megtöltéséhez csak makói vöröshagymából hat mázsát használnak föl. Más vendéglõk a jellegzetes szögedi - és a vendégként szereplõ bajai - hallé mellett sült harcsát, süllõt és keszeget, pontypatkót és harcsapaprikást kínálnak az ínyenceknek.

0 hozzászólás

Hozzászólások