Halreceptek

Finom magyar és nemzetközi hal receptek, általános halételek receptjeit találhatod a listán a halételek elkészítési módjával együtt. Jó étvágyat!
Afrikai harcsa fehérborban
Hozzávalók: 700 g afrikai harcsafilé, 50 g liszt, 50 g zsír, 0,5 dl brandy, 1,5 dl száraz fehérbor, 50 g vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem zöld, 120 g gomba, 2 gerezd fokhagyma, 40 g vaj, só, őrölt bors
Afrikai harcsa tepsiben
Hozzávalók: 1 db 1-1,5 kg-os afrikai harcsa, 1,5 dl olívaolaj, 1 evőkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 teáskanál mustármag, 1 evőkanál Maggi sülthús esszencia, Vegeta hal fűszerkeverék, 5 dkg füstölt szalonna
Al-dunai halleves
Hozzávalók: 1 kg szálkamentes hal, 10 dkg hagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 2 zöldpaprika, 10 dkg friss paradicsom, 3 dl tejföl, 2-3 kávéskanál pirospaprika, 1 babérlevél, õrölt bors, só, 3 tojássárgája
Aldunai halászlé
Hozzávalók: 3 kg hal, 1 hagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg leveszöldség, 2 paradicsom, 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, paprika, só, bors, babérlevél, csipetke
Alufóliában sült hal
Hozzávalók: fejenként 1 db halfilé (mélyhûtött tengeri hal, afrikai harcsa stb.), olívaolaj, fokhagyma, só, citrom, gomba, paradicsom, fûszerek ízlés szerint (oregánó, bors, rozmaring, kakukkfû stb.)
Amur filé Orly módra
Hozzávalók: 1 kg amur filé, 30 dkg liszt, 30 dkg zsír, 5 db tojás, 7 dl étolaj, 5 dl sör, só
Amur paprikásan
Hozzávalók: 1,5 kg hal, 8 dkg zsír, 5 dl tejföl, 12 dkg vöröshagyma, 3 gr bors, 2 dkg paprika, 3 dkg liszt, zöldpaprika, só
Amurpaprikás
Hozzávalók: 1,5 kg-nyi amurderék, 5 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 4 dkg liszt, só
Angolna nyárson sütve
Hozzávalók: 1 kg angolna, 8 közepes gomba, 12-16 vastag uborkakarika, 4 közepes, kemény paradicsom, 16 dkg szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 citrom leve, 1 késhegynyi fokhagymás só, só
Angolna sörben sütve
Hozzávalók: 90 dkg angolna, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg gyökér, 10 dkg citrom, 5 g őrölt bors, 5 adag petrezselymes burgonya, 4 dl sör, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 5 dkg vaj.
Bácskai halászlé
Hozzávalók: 2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 30-40 dkg apró hal, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl bor, paprika, só, 1 cseresznyepaprika
Bácskai halpaprikás
Hozzávalók: (8 személy részére) 75 dkg apró hal, 50 dkg kecsege, 50 dkg harcsa, 1,5 kg ponty, 25 dkg csuka, 3-4 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, egy csípõs paprika, pirospaprika, só, 1 dl bor, 2 paradicsom.
Bajai halászlé
Hozzávalók: (négy fõre számolva) 2 kg ponty, 15 dkg hagyma,3 evõkanál házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelõ mennyiségû lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
Bajai halászlé I.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házi paprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
Bajai halászlé II.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika (az egyik kanál édes nemes, a másik erős paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor
Bajai halászlé III.
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, 20 dkg vöröshagyma, 6-7 dkg sárközi jófajta paprika, só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), bajai halászlétészta
Bajai halászlé IV.
Hozzávalók: 2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, 200 g vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db burgonya, 1 db paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tojás, só
Bajai halászlé törpeharcsával
Hozzávalók: 1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek. őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor.
Bakonyi fogas
Hozzávalók: 1 kg fogas, 20 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 5 dl víz, olaj, só
Bakonyi halgombóc-leves
Hozzávalók: 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy - fej), 1 evõkanál só, 1 vöröshagyma, 40 dkg csiperkegomba, 2 paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 hegyes erõspaprika, 4 evõkanál olaj, 1 csapott evõkanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 púpozott evõkanál liszt A halgombóchoz: 30 dkg pontyfilé, 2 evõkanál étkezési keményítõ, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál õrölt bors, 1 kisebb csokor petrezselyem, 1 tojásfehérje A galuskához: 1 tojás, csipetnyi só, 4 evõkanál liszt
Balatoni halászlé I.
Hozzávalók: Fél kg apró hal (pl. keszeg), 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg édes-nemes paprika, 3 dkg só, 1-2 cseresznyepaprika
Balatoni halászlé II.
Hozzávalók: Fél kg apró hal (pl. keszeg), 1,5 kg ponty, 1 kg harcsa, 25 dkg hagyma, 5 dkg pirospaprika, 3 dkg só, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom
Balatoni halászlé III.
Hozzávalók: Fél kg apró hal (pl. keszeg), 1,5 kg ponty, 25 dkg hagyma, 6 dkg édes paprika, 1 közepes burgonya, 3 dkg só, 1-2 cseresznyepaprika, fél tubus csípős Piros-Arany
Balinszeletek tejfölben sütve
Hozzávalók: 1 kg balin, 3,5 dl tejföl, 1 cs zellerzöld, 5 adag sült burgonya, 5 dkg zsír, 20 g só.
Borban párolt ponty, káposztával
Hozzávalók: (4 személyre) 1 kg ponty (busa, amur), 5 deka vaj vagy margarin, 2 dl száraz fehér bor, 1 citrom, 1 mk. bors, 1 kk. kakukkfű, 60 deka hordós káposzta, 2 deci tejföl, só.
Bundás apróhal
Hozzávalók: 500 g apróhal 1/3 bögre finomra vágott mogyoróhagyma, vagy más enyhe aromájú hagymafajta 2 teáskanál aprított kapor 2 citrom héja 2 teáskanál citromlé ½ bögre liszt 2 lágyan felvert tojás frissen örölt bors és só, ízlés szerint olívaolaj a sütéshez citromgerezdek
Bundás menyhal
Hozzávalók: 1/2 kg menyhal, 20 dkg liszt (1 púpos evõkanál = 2 dkg), 3-4 dl sör, 2 db tojás, 2-3 gerezd tört fokhagyma vagy fokhagymakrém, delikát ételízesítõ, 1 evõkanál paprika, õrölt bors, só, olaj a sütéshez
Busa bormártásban
Hozzávalók: 1 kg busa, 10 dkg vaj, 2 dl fehér bor, kevés liszt, citromlé, só
Busa pörkölt
Hozzávalók: 1 kg hal, 12 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 3 dkg só, 15 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika (vagy ennek megfelelõ lecsókonzerv), törött bors
Cézársaláta szardíniával
Hozzávalók: 2 dl pirított kenyérkocka, 2 fej római saláta, 1 tojás, 1 citrom leve, 1 doboz szardínia és leve, 50 g reszelt parmezán, só, bors
Chili-s tőkehal
Hozzávalók: 600 g tõkehal filé, 2-3 különbözõ színû babkonzerv, 1 doboz paradicsompüré, 1 db zöldségleveskocka, 1-2 evõkanál chili-por
Citromos tőkehal
Hozzávalók: 500 g tõkehalfilé, 1 teáskanál só, pici fehérbors, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 póréhagyma, 2 dl tejszín, 1 dl reszelt sajt (pl. trapista)
Csuka káposztásan
Hozzávalók: 2 kg-os csuka, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 6 dkg liszt, 1 dkg paprika, 8 dkg zsír, 3 dl tejföl, só
Csukafilé fûszeres vajjal
Hozzávalók: 2 db csukafilé (600 g), 2 teáskanál só, a fûszeres vajhoz: 50 g vaj, 1 teáskanál csombor, 1 teáskanál tárkony, 1 csokor petrezselyem, 1 evõkanál száraz vermut
Csukapörkölt
Hozzávalók: 1-2 kg-os megtisztított csuka, só, 2 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 6-7 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál õrölt bors, 1 kisebb paradicsom, 1-1 teáskanál ételízesítõ por, cseresznyepaprika krém, õrölt köménymag
Diós rántott ponty
Hozzávalók: 60 dkg pontyfilé, 4 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dió, só, olaj a sütéshez
Dióval töltött csuka
Hozzávalók: 1 másfél kg-os csuka, 2 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 2 tojás, 1 zsemle, 1 dl tejföl, fél citrom, őrölt bors, só, majoránna
Dióval töltött csuka II.
Hozzávalók: 1 kg csuka, 2 db briós, 2 db tojás, 15 dkg dió, só, õrölt fehér bors, 3-4 evõkanál olaj
Dorozsmai molnárponty
Hozzávalók: 50 dkg ponty filé, 30 dkg csuszatészta, 10 dkg hagyma, 15 dkg gomba, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, pirospaprika, só, bors, 1 dl olaj
Dorozsmai ponty
Hozzávalók: 1,5 kg. ponty, 25 dkg gomba, 25 dkg csuszatészta, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 10 dkg zsír, só, 10 dkg füstölt szalonna
Dorozsmai pontypaprikás sajtos galuskával
Hozzávalók: 80 dkg pontyfilé, 5 dkg füstölt szalonna, 4 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 jó közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, só, õrölt bors, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 1 evõkanál liszt, 1,5 dl tejföl A körethez: 4 adag galuska, 2 dl tejföl, 8-10 dkg reszelt sajt
Dunai halászlé I.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
Dunai halászlé II. (rétegesen)
Hozzávalók: 1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csíp?s házipaprika
Dunai halászlé III. (Dunaújvárosiasan)
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, 0,5 kg apró hal (kárász, keszeg stb.), 3 fej hagyma, 10 dkg édes paprika, 1 óráspaprika, csuszatészta
Dunai halászlé törpeharcsával
Hozzávalók: 1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csípős házipaprika
Dunai halászlé vegyes halból I.
Hozzávalók: 1 kg vegyes hal, 15 dkg hagyma, 3 dkg paprika, 2,5 dkg só, 5 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 5 dkg burgonya, 4 adag kockatészta, 2-3 cseresznyepaprika.
Dunai halászlé vegyes halból II.
Hozzávalók: 0,5 kg ponty, 0,5 kg harcsa, 50 dkg süllő, 30 dkg kecsege, 25 dkg hagyma, 3 dkg paprika, 2,5 dkg só, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, (télen lecsó)
Dunai halpaprikás
Hozzávalók: 60 dkg ponty színhús, 40 dkg halcsont, 5 dkg finomliszt, 1 fej vöröshagyma, 1 csapott evõkanál pirospaprika, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 3 dl tejföl, só, zsír
Dunakömlődi halászlé I.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 35 dkg vöröshagyma, 4 dkg házi paprika, 2 dkg sűrített paradicsom, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta
Dunakömlődi halászlé II.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 20 dkg vöröshagyma, pirospaprika, só, egy doboz Pritamin paprikapüré, cseresznyepaprika, metélt tészta
Dunapentelei halászlé
Hozzávalók: 1 kg körüli ponty, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg paprika, só, 1 cseresznyepaprika
Ecetes pácolt márna
Hozzávalók: Márna filék rántva kb. 600-800g, 2-3 hagyma szeletekre vágva, babérlevél, egész fekete bors, mustármag, ecet, olaj, cukor, ízlés szerint
Egészben sült keszeg kapros-fokhagymás vajjal
Hozzávalók: 10 db keszeg kb. 250 g, vaj a sütéshez,  200 g vaj a fûszeres vajhoz, 1 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1/2 dl aprított kapor, kevés citromlé, só, fehér bors
Egészben sütött süllő
Hozzávalók: 2 tisztított egész süllő, 1 evőkanál, halfűszer-keverék, 0,5 I olaj, 3 evőkanál, zsemlemorzsa, 1 citrom, só
Fajszi halászlé
Hozzávalók: Fél kg apró hal, fél kg nagyobb hal (ponty, harcsa, kecsege stb.), 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 1 evőkanál paprika, só, halászlétészta
Fogas molnárné módra
Hozzávalók: 1 szép fogas, 10 dkg vaj, olaj, 1 kg burgonya, só, fokhagymasó, petrezselyemzöld
Fokhagymás csuka
Hozzávalók: 1-1,5 kg-os csuka, 10-15 megpucolatlan fokhagymagerezd, 50 gramm vaj, 1 evõkanál finomra vágott petrezselyem, 2 teáskanál kakukkfû, 1 dl vörösborecet, só, bors A szószhoz: 1,5 dl tejszín, 50 gramm vaj, halzselé vagy halízesítõ kocka
Fokhagymás csuka II.
Hozzávalók: 1-1,5 kg csuka, 4 gerezd fokhagyma,1 teáskanál pirospaprika, 3 evõkanál liszt, 1 dl olaj, só, bors
Fokhagymás csuka roston
Hozzávalók: 2 kg csuka, fokhagyma, zöldpaprika, vaj, bors, só
Fokhagymás ponty
Hozzávalók: 2 db 30-40 dkg-os ponty, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, zsemlemorzsa, olaj, só.
Fóliában sült csuka
Hozzávalók: (4 személyre): 1,2 kg-os megtisztított csuka, 5 dkg szalonna, 6 szardella, kevés olaj, só, bors
Fóliában sült tőkehalfilé
Hozzávalók: 400 g tõkehalfilé, 375 g zöldségkeverék pl. wokzöldség, 1 teáskanál só. A fûszeres vajhoz: 3 evõkanál margarin, 3 evõkanál petrezselyem, 1 evõkanál reszelt torma
Főtt tőkehalfilé tojásszósszal
Hozzávalók: 600 g tõkehalfilé, 1/2 teáskanál só, 5 dl hal alaplé, 1 tojás, 1 1/2 evõkanál liszt, 3 dl tej, só, fehér bors, 2 evõkanál aprított petrezselyem
Frutti di mare
Hozzávalók: 1 hagyma, 1-2 fokhagymagerezd, 1 evõkanál olíva olaj, 5 szardella, 1 teáskanál zsálya, 5 paradicsom, 450 g tenger gyümölcsei (mélyhûtött), spagetti
Füstölt hal burgonyával és kelkáposztával
Hozzávalók: 30 dkg füstölt hal, 1 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva, 4 szál újhagyma, 2 evőkanál napraforgóolaj, só, frissen őrölt fekete bors, 1 kg burgonya, 1/2 fej kelkáposzta
Fûszeres tőkehal gombás-szósszal
Hozzávalók: 600g tõkehalfilé, 1 teáskanál só, 1/4 teáskanál õrölt kardamom, 200g friss gomba, 1-2 evõkanál vaj vagy margarin, 4 evõkanál liszt, 2 dl víz, 2 dl fõzõtejszín, 2-3 evõkanál fehérbor, fehér bors, 1/2 teáskanál paprika, 1 dl reszelt sajt
Gombás halászlé
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, 50 dkg halbelsőség, 50 dkg vöröshagyma, 4-5 erős paprika, 25 dkg gomba, pirospaprika, őrölt bors, só
Gombás halfilé
Hozzávalók: 600 g tengeri halfilé, 1 teáskanál só, 250 g friss gomba (pl. csiperke, rókagomba, laskagomba), 1 póréhagyma, vaj, 1 dl apróra vágott petrezselyem, 1 dl zsemlemorzsa, 2 1/2 dl fõzõtejszín, 1/2 teáskanál só, fehér bors
Gombás süllőszeletek
Hozzávalók: 1 kg süllõ, 1 db vöröshagyma, 50 dkg csipkegomba, 2 teáskanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 evõkanál pirospaprika, 1 dl étolaj, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 10 dkg liszt, só, bors
Gombás-tejszínes halfilé
Hozzávalók: 70-80 dkg szálkamentes halfilé, 1 mokkáskanál csemege pirospaprika, 3 evőkanál liszt, 1 közepes vöröshagyma, 10 dkg vaj, 20-25 dkg csipkegomba ( de lehet más is), 1 dl tej, 2 dl főzőtejszín, egy kupica konyak, só, őrölt fekete bors
Gőzölt tengeri süllő
Hozzávalók: 1 tisztított tengeri süllõ, a fejével együtt, fél teáskanálnyi cukor, fél teáskanálnyi só, 1-2 cm hámozott friss gyömbérgumó selyemszálakra vágva, 5-7 szál újhagyma zöld és fehér része, 5 cm-es darabokra, majd selyemszálakra vágva, 4-5 evõkanál földimogyoró vagy kukoricaolaj, 2-3 evõkanál híg szójamártás
Grillezett afrikai harcsa salátával
Hozzávalók: (2 személyre) 2 db afrikai harcsa filé, olivaolaj, friss fűszernövények) (petrezselyem, majoranna, kapor, zeller) fokhagyma, tengeri só, 1 pohár natúr joghurt vagy kefir, újburgonya, pár csepp citromlé, alufólia, száraz fehér bor
Grillezett hal rákhúsos tsatsikivel
Hozzávalók: 4 db halfilé, pl. süllõ vagy pisztráng, 1 evõkanál vaj vagy repceolaj, só, fehérbors, a tsatsikihez: fél kígyó uborka, fél teáskanál só, 150g fõtt rákhús, 2dl joghurt, 1 gerezd fokhagyma, fehérbors
Grillezett lazac
Hozzávalók: 1 kg lazacszelet (2,5 - 3 cm vastag), só, bors, citromlé, olaj
Grillezett lazac burgonyasalátával
Hozzávalók: 4 szelet lazac, 3/4 teáskanál só, 1 evõkanál olaj, citromszeletek, kapor
Grillezett süllő kapros túróstésztával
Hozzávalók: 8 szelet tengeri süllő, 20 dkg lebbencs tészta, 4 szelet bacon, 25 dkg túró, 1 doboz tejföl, 1 csokor kapor, só, bors, 2 evőkanál vaj a hal sütéséhez, 2 evőkanál olívaolaj
Gyors halfilé sütőben
Hozzávalók: 1 db póréhagyma, 100 g gomba, pl. csiperke, 1 evõkanál vaj, 400 g tengeri halfilé, 1/2 citrom leve, 1 dl víz, 3 teáskanál szárított tárkony, 3 evõkanál aprított kapor, 1 teáskanál só, fehér bors, 2 dl tejföl, 2 dl reszelt sajt
Hagymás-szardellás lepény
Hozzávalók: 100 g margarin, 1,5 dl liszt, 1 tojás sárgája, 7 közepes méretû hagyma, 4 szardella filé, 1,5 dl reszelt sajt, 1 tojás, 1, 5 dl fõzõtejszín, 1/2 teáskanál só, margarin a hagyma sütéséhez, sütõforma kb. 25 cm átmérõjû
Hal mexikói módra
Hozzávalók: 40 dkg tõkehal-, fekete tõkehal filé vagy gránátoshal, 1 piros csilipaprika, 1 hagyma, 4 db zellerszár, 1 evõkanál olaj, 3 dl hosszúszemû rizs, 1/2 dl paradicsompüré, 1 evõkanál cukor (ha lehet barna), 6 dl víz, 1 teáskanál só, 1 lime facsart leve, 1 dl apróra vágott petrezselyem
Halak panírozása másképp
Hozzávalók: 1½ kg hal (ponty, keszeg stb.), só, durvára õrölt bors, piros paprika, tört fokhagyma, kakukkfû, rizsliszt, kukoricadara, mangalica zsír a sütéshez
Halászlé (Krúdy Gyula)
Hozzávalók: Vegyes hal, hagyma, zöldpaprika, paradicsom vagy lecsó, só
Halászlé füstölt szalonnával
Hozzávalók: 1,5-2 kg vegyes hal, legyen benne ponty is, 15 dkg füstölt szalonna, 2-3 fej hagyma, 7 evőkanálnyi piros paprika, 2 kisebb krumpli, 2-3 csöves paprika, 1 doboz sűrített paradicsom (70 g), só.
Halászlé halászosan
Hozzávalók: 1 kg hal, 2 fej hagyma, paprika, só, cseresznyepaprika
Halászlé tésztával
Hozzávalók: 1 kg pontyfej és farok, két nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, (télen ezek helyett 2 evőkanál lecsó), 3 evőkanál paprika, cseresznyepaprika, só
Halfrikadella
Hozzávalók: 35-40 dkg főtt halhús, ugyanennyi főtt burgonya, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál vágott petrezselyem, só, bors, egy felvert tojás, olaj
Halikraleves I.
Hozzávalók: 75 dkg-nyi pontyikra, 1 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 2 pohár tejföl, 3 dl fehérbor, bors, só, babérlevél, ecet
Halikraleves II.
Hozzávalók: 1 ponty feje, farka és ikrája, 1 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 2 evőkanál tejföl, 1 babérlevél, vaj, pirospaprika
Halkocsonya
Hozzávalók: 1 kiló körüli ponty vagy busa, esetleg amur. Ha vannak még megmaradt halfejek, uszonyok, farkok mélyhűtve, azokat is felhasználhatjuk. Mindezekből másfél-két kiló szükséges. 1-2 fej fokhagyma, 1-2 fej hagyma, 1-2 murok, 1-2 petrezselyem, 1 kisebb zeller, 1 kávéskanál szemesbors, 1-2 babérlevél, 1 evőkanál porpaprika, 1 kávéskanál koriándermag, 3-4 tojásfehérje, só.
Halkocsonya tengeri halból
Hozzávalók: 50-70 dkg halfilé, 2-3 citrom, 2-3 babérlevél, só, fehérbors, 1 csomag zselatinpor vagy levél, 1 csokor kapor, 1 vöröshagyma felkarikázva, leforrázva.
Halleves
Hozzávalók: 1 kg többféle hal, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 1 karalábé, 1 zeller, só
Halleves olaszosan (Czifray István 1840-ből)
Hozzávalók: Írós vaj, vöröshagyma, petrezselyem, zeller, karalábé, sárgarépa, csuka vagy pontyfej, két kanál liszt, burgonya, 6 db tojás
Halpaprikás
Hozzávalók: 1-1/2 db ponty, 6 fej vereshagyma, 2 késhegynyi paprika, 1 késhegynyi só
Halpaprikás II.
Hozzávalók: 1 kg vegyes hal, 5 fej vereshagyma, 5 dkg zsír, 4 késhegynyi édes paprika, 2 késhegynyi só
Halpaprikás pontyból
Hozzávalók: 60 dkg filézett ponty, egy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, pirosparika, só, zöldpaprika, paradicsom, 15 dkg gomba, tejföl, egy halászlékocka, erőspaprika ízlés szerint
Halpaprikás szegediesen (régi recept)
Hozzávalók: Kecsege, ponty, harcsa, vöröshagyma, paprika, só
Halpörkölt
Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, két kanál szegedi rózsapaprika, 2 kg hal (harcsa, ponty, kecsege), só
Harcsa hurka-krémmel
Hozzávalók: (4 főre) 60 dkg harcsafilé, 20 dkg véres hurka, 4 dl borjú vagy szárnyas alaplé, 1 dl tejföl, 10 dkg vaj, 60 dkg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt tokaszalonna
Harcsa kékre főzve
Hozzávalók: 1,5 kg harcsa, 2 dl fehér bor, 3 db babérlevél, 10 dkg vöröshagyma, 5 gr bors, 15 dkg vegyes zöldség, ecet, só
Harcsafilé metélttel és tejfeles káposztával
Hozzávalók: 30 dkg harcsafilé, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 csípős hegyes paprika, 2 csomag petrezselyem, 1 dl fehér bor, 1 evőkanál tejföl, 30 dkg széles metélt, 0,5 dl olaj, 0,5 dl víz, só, bors
Harcsapaprikás
Hozzávalók: (4 személyre) 700 g harcsafilé, 80 g vöröshagyma, 70 g zsír, 100 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 2 dl tejföl, 20 g liszt, 10 g fűszerpaprika, 1 csomag kapor, só, fokhagyma, köménymag
Harcsapaprikás túrós csuszával
Hozzávalók: hagyma, szalonna, sárgarépa, harcsafilé, pirospaprika, halászlékocka, pörköltkocka, tészta, túró, tejföl
Héjában sült burgonya rák- és kaviárszósszal
Hozzávalók: 4 db nagy sütnivaló burgonya, 300g mélyhûtött rák, 50g kaviár, 2dl tejföl, 1 teáskanál citromlé, 3 evõkanál finomra vágott metélõhagyma, só, bors
Hideg rántott hal pácolása
Hozzávalók: Babérlevél, vereshagyma, két evőkanál olaj, egy kanál borecet.
Hortobágyi halászlé
Hozzávalók: 2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, faroknyél, 300 g vöröshagyma, 300 g zöldpaprika, 50 g só, 50 g fűszerpaprika, 1 db paradicsom, cseresznyepaprika, fokhagyma, bors, kömény
Kapros lepényhal
Hozzávalók: (1 adag) 180 g lepényhalfilé, 1/2 teáskanál só, 2-2 evõkanál aprított kapor, 1 dl tej, 2 teáskanál liszt, 1 evõkanál reszelt sajt, bors
Kapros sült hal
Hozzávalók: (4 személyre) 1kg fagyasztott tengeri haltörzs (tõkehal, heck), fél liter tejszín, 1 dl kapor, 1 teáskanál só, 3 evõkanál ketchup, 2 evõkanál vaj, citromos bors
Kató-féle halászlé
Hozzávalók: 1 kg halaprólék, 1,5 kg ponty, 0,5 kg apró hal (kárász, keszeg), 3 vöröshagyma, 10 dkg édes paprika, só, erős paprika
Keszeg avas szalonnával
Hozzávalók: 1-1,5 kg keszeg, 1-1 gerezd fokhagyma, 10 dkg avas szalonna, 4-5 dl napraforgódolaj, só.
Keszegfasírt
Hozzávalók: 600 g keszegfilé, 4 dl fõzõtejszín, 1 tojás, zsemlemorzsa, vaj, só, fehér bors
Keszegpogácsák
Hozzávalók: 200 g rákhús, 150 g fõtt keszeghús, 1 tojás, 30 g finomra vágott hagyma, 50 g piros paprika aprítva, 120 g szikkadt zsemle, 50 g tejföl, só, bors, 1/2 dl finomra vágott kapor
Kolbásszal tűzdelt fokhagymás balinsült
Hozzávalók: Legalább egy 1,5 kg-os balin, füstölt szalonna, paprikás kolbász, só.
Korhelyhalászlé
Hozzávalók: 1 kg hal, 5 dkg zsír, 3 fej hagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 1 zeller, 1 evőkanál paprika, só, 1 pohár tejföl, 1 tojás sárgája, ecet, 1 babérlevél, 1 kk. kristálycukor, kenyér
Körösi csukapörkölt
Hozzávalók: 1 kg csuka, 2 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg pirospaprika, só, fûszerek, tej
Körösi göngyölt busaszeletek rácosan
Hozzávalók: 1,5 -2 kg busa, 25 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg burgonya, 5 dkg pirospaprika, 2 pohár tejföl, só
Körösi haltokány
Hozzávalók: v40 dkg halhús, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt kolbász, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 dl étolaj, fûszerek: só, fehérbors, Delikát 8, fokhagyma
Körösi harcsapaprikás
Hozzávalók: fejenként 30 dkg tisztított harcsa, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 2 csapott evõkanál pirospaprika, 2 db zöldpaprika, 1 nagy paradicsom, 1 fél babérlevél, 1 mokkáskanál-hegynyi õrölt majoránna, õrölt kömény, szárított kakukkfû, só
Körösi kapros, gombás busaragu
Hozzávalók: 80 dkg busa lé, 20 dkg vöröshagyma, 25 dkg gomba, 2O dkg koleszterinmentes tészta, 2 dl tejföl, 2 dl étolaj, fûszerek: só bors, pirospaprika, õrölt kömény, Delikát 8, pirosarany, fokhagyma, kapor
Körösi süllő egészben
Hozzávalók: Személyenként 30-50 dkg süllõ, 1 dkg só, 10 dkg morzsa, fél liter étolaj, 1 db citrom, 40 dkg burgonya
Körösi töltött süllő
Hozzávalók: 80 dkg-1 kg süllõ, 1 pohár tejföl, fél pohár tejszín, só, bors Töltelékhez: 2 db fõtt tojás, 1 db nyers tojás, 2 zsemle, petrezselyemzöld, fél fej vöröshagyma só bors, kevés vegeta
Lazac olasz paradicsomos mártással
Hozzávalók: 4 lazacfilé ca 600 gr, 3 evõkanál olívaolaj, 4 érett paradicsom, 1 lila hagyma szeletelve, 20 db zöld olívabogyó, 1 db fokhagyma, 1 csokor bazsalikom, só, fehér bors
Lazac pestoval
Hozzávalók: 4 lazacfilé kb 600gr, 1 kis üveg pesto, 4 db répa vékonyan szeletelve 2,5 dl narancsjuice, 1 hagyma vékonyan szeletelve, 1 evõkanál vaj, 1 db fokhagyma, só, bors
Lazachamburger
Hozzávalók: 400 g lazacfilé, 3 dl fõzõtejszín, 1 tojás, só, bors, 2 dl zsemlemorzsa
Lazacos pite
Hozzávalók: Tésztához: 100 g hideg vaj vagy margarin, 2,5-3 dl liszt, 3 evõkanál hideg víz Töltelékhez: 200 g lazac, 200 g brokkoli, 4 dl tej, 4 db tojás, 1 dl reszelt sajt, 1 citrom reszelt héja, só, bors
Lazacos tészta de luxe
Hozzávalók: 300 gr tagliette vagy nagy kagyló tészta, 3 db keményre fõzött tojás, 200 gr tejföl, 2 evõkanál finomra vágott kapor, 2 evõkanál, finomra vágott metélöhagyma, 200-250 gr füstölt lazac, 1 evõkanál vaj vagy margarin, só, bors
Lazacsaláta
Hozzávalók: 1 fej jéghegysaláta, 8 levél más saláta (lollo rosso, endivia saláta stb), 20 db friss spenótlevél, 2 db répa, 8 db retek, 8 szelet füstölt lazac Dresszing: 1 1/2 dl tejföl, 3-4 teáskanál citromlé, finomra vágott kapor, só, fehér bors, néhány csepp tabasco
Lecsós amur szelet
Hozzávalók: 1 kg amur, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, lecsó (vagy 2-3 paradicsom és 1 db paprika) só
Majonézes halsaláta
Hozzávalók: 30 dkg halfilé, 45 dkg burgonya, 15 dkg csemegeuborka, 2 közepes alma, 2 főtt tojás, 7 evőkanál kész majonéz, 1 púpozott evőkanál mustár, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 1 citrom leve
Mandulás pisztráng
Hozzávalók: 4 db pisztráng, só, 100 g vaj, 150 g hámozott mandula.
Máramarosi töltött csuka
Hozzávalók: 2 db 2 kg hal, 2 zsemle, 1 csésze tej, 5 dkg vaj, 2-3 db velõs csont, 3 evõkanál reszelt sajt, 15 dkg gomba, 1 kávéskanál csombor, 2 tojássárgája, só, bors, 2 babérlevél, 2 csésze olaj, 2 citrom, 2 dl savanykás fehérbor, 2 teáskanál gyömbér
Marbellai halpörkölt
Hozzávalók: 400 g fagyasztott tengeri halfilé (tõkehal, foltos tõkehal), 1 doboz kagyló saját levében, 2 evõkanál liszt, 3 dl tejszín, 2 dl fehér bor, 2 fokhagyma gerezd, 1/4 teáskanál piros paprika, só, 500 g fagyasztott zöldborsó, 2 evõkanál apróra vágott petrezselyem
Menyhalfilé sajttal
Hozzávalók: 800 g menyhalfilé, 40 g vöröshagyma, 50 g vaj, 80 g szeletelt sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, fél tubus szardellapaszta, 100 g paradicsom, 1 citrom leve és reszelt héja, só, fűszerpaprika
Mohácsi hallé
Hozzávalók: 3,2 kg friss ponty, 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg pirospaprika, 4 db cseresznyepaprika, 5 dkg só
Narancs- és zöldcitromos lazac
Hozzávalók: 500 g füstölt lazacszeletek, 1 db narancs, 1 db zöldcitrom
Olajos hal készítése
Hozzávalók: 25 dkg apró hal, 2 dl olaj, néhány szem bors, 2 babérlevél, só
Pácolt lazac
Hozzávalók: 800 g friss lazacfilé, 2 darab, 1/2 evõkanál szemes fehér bors, 3 evõkanál só, 3 evõkanál cukor, 1 csokor kapor
Paksi halászlé
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, 20 dkg hagyma, 6 dkg cecei házi paprika, 3 dkg só, 3-4 cseresznyepaprika, 6 adag tészta
Pangasius burger
Hozzávalók: (4 személyre) 40 dkg pangasiusfilé, 25g szeletelt friss gyömbér, 1 kis apróra vágott vöröshagyma, 1 dl víz, 2 dl fehérbor, fel halleves kocka, 1 lime facsart gyümölcslé, 2 csipet frissen őrölt fehér bors, 100 g hámozott és nagy darabokra vágott garnélarák, 2 evőkanál apróra vágott kapor, 2 evőkanál apróra vágott snidling hagyma, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, ½ apróra vágott piros chilipaprika, ½ apróra vágott piros (kaliforniai) paprika, 1 evőkanál apróra vágott ecetes uborka, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó, 1 db tojás, 3 főtt burgonya kihűlve és paszírozva, durván őrölt fekete bors, só, búzaliszt a panírozáshoz, olíva olaj a sütéshez
Panírozott menyhal
Hozzávalók: 1/2 kg menyhal, 1/2 liter étolaj vagy sertés zsír, 3-4 evőkanál mustár, 2 fej fokhagyma, 1/4 csomag Kotányi "halak fűszerkeverék", 4 evőkanál liszt, só
Paprikás keszeg roston
Hozzávalók: 1 kg apró keszeg, 4 evõkanál liszt, 4 evõkanál olaj, 1 evõkanál piros fûszerpaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors
Paprikáslisztben sült keszeg balatoni módra
Hozzávalók: Személyenként 2-3 db 25-30 dkg-os keszeg, liszt, paprika, só, olaj vagy zsír a sütéshez, citrom az ízesítéshez.
Paradicsomos sült keszeg
Hozzávalók: (4 személyre) 800 g keszegfilé, csipetnyi köménymag, csipetnyi piros bors, 2 evőkanál finomliszt, 400 g paradicsom, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 200 ml fehérbor, 1 evőkanál olívaolaj, 1 db lime, só, bazsalikom
Paradicsomos tőkehal
Hozzávalók: 600 g tõkehal, 1 teáskanál só, 1/4 teáskanál õrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 2 evõkanál paradicsompüré, 1 teáskanál oregánó, 1 dl reszelt sajt
Parmezános sült süllő
Hozzávalók: 600 g halfilé, 1 teáskanál só, 1 tojás, 1 dl zsemlemorzsa, néhány bazsalikomlevél, 1 dl parmezán, vaj a sütéshez
Petrezselymes csuka
Hozzávalók: 1 kg csuka, egészben, 1 evõkanál só, fél citrom leve, petrezselyem, a sütéshez 3 evökanál vaj, 1 doboz csiperke gomba konzerv (egész fejek), 2 dl tejszín
Pisztráng hollandi mártással
Hozzávalók: 4 db pisztráng, 50 g vaj, só, 100 ml fehérbor, 400 ml hollandi mártás, petrezselyemzöld, citrom.
Pisztráng nyárson sütve I.
Hozzávalók: 4 pisztráng (kb. 1 kg), 20 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mk. őrölt bors, só.
Pisztráng nyárson sütve II.
Hozzávalók: 4 pisztráng (kb. 1 kg), 5 dkg olvasztott vaj, 2 evőkanál vágott petrezselyemzöld, őrölt bors, só, 2 evőkanál citromlé
Pityókás ponty
Hozzávalók: 1 kg filézett pontyszelet, 1 kg hagyma (a pácoláshoz), 40 dkg gomba, 2 dl tej, 2 dl vörösbor, 5 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyem, ?rölt bors, só, a sütéshez olaj
Ponty lengyelesen
Hozzávalók: 50 dkg ponty, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 db paprika és paradicsom, 1 babérlevél, 1,5-2 dl fehérbor, só, bors
Ponty rácosan
Hozzávalók: Egy szép kövér ponty, szalonna, vöröshagyma, paradicsom, vörös paprika, tejföl
Pontyleves (Czifray István 1840-ből)
Hozzávalók: Pontyikra és lép, liszt, fokhagyma, majoránna, petrezselyem, zeller, só, rozskenyér
Pontypaprikás
Hozzávalók: 1,5 kg-nyi pontyszelet, 8 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 1 evőkanál liszt, só
Pontyrolád ecetes hagymával
Hozzávalók: 1,6 kgh pontyfilé, 50 dkg pontyikra, 3 adag besamell mártás, só, törött bors, paprika, 5 tojásfehérje, 10 adag hagymasaláta
Pórés ananászos lazac
Hozzávalók: 4 személyre: 500 g filézett lazac, fél citrom leve, 2 ágacska kapor, 200 ml hallé , 2 ek. őrölt curry, 125 ml tejszín, 2 ek. világos rántás, só, bors, 1 szál kisebb póréhagyma, 200 g friss ananászhús, 3 ek. vaj, 1 ek. liszt
Rácos törpeharcsa
Hozzávalók: (4 személyre) 1 kg törpeharcsa, 1 kg krumpli, 4-5 dl tejföl, 1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyna, só, csombor, diónyi kacsa vagy libazsír
Ráczponty
Hozzávalók: 1 kg ponty, 2 kanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pár kanál lecsó (vagy 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom), 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, paprika, só
Rakott lazac
Hozzávalók: 10 db fõtt burgonya, 2 db karikára vágott hagyma, 200g pácolt lazac szelet, 4 tojás, 4 dl tej, fehérbors, 1/2 dl kapor apróra vágva, 4 evõkanál vaj
Rántott pangasius
Hozzávalók: 1 kg pangasius filé, fél kg zsemlemorzsa, 3 db tojás, 1 dl tej, só, bors, étolaj
Rántott ponty
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, zsír vagy olaj a sütéshez, 15 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg liszt, 3 tojás, só,  tartármártás, citrom, petrezselyem, burgonya
Révfalusi regős halászlé
Hozzávalók: 1 kg halaprólék, 1,5 kg pontyszelet, 5 dkg zsír, 1 nagy fej hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 20 dkg leveszöldség, 50 dkg burgonya, 2 dl száraz fehérbor, 4 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, só, erős paprika
Rombuszhal tormával
Hozzávalók: 1 1/4 kg rombuszhal fej nélkül, 2 evõkanál só, 1/2 evõkanál ecet, 1 l víz, 5 szem feketebors, 1 hagyma, 1 répa, 1 csokor petrezselyem, 75 g vaj, 1 dl finomra reszelt torma
Roston sült süllő
Hozzávalók: 4 db süllő, zsemlemorzsa, olaj, só.
Ruszlis céklasaláta
Hozzávalók: Ruszli, cékla, tejföl, alma, méz
Sárban sült kárász
Hozzávalók: Keszeg vagy kárász, só és paprika
Skandináv hal alaplé
Hozzávalók: 500 g halaprólék pl. fej, 1,5 l víz, 1 hagyma, 1 zellergumó kb. 100 g, fél szár póréhagyma, 3  zellerszár, 1 csokor petrezselyem, 1 babérlevél, 1 teáskanál só, 5 szem fehér bors
Sóban sült márna
Hozzávalók: 1 márna (2-3 kg) 2.5 kg kősó vagy tengeri só, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 ág citromfű, 30 dg spenót, 3-4 paradicsom, 1 uborka, fél fej édes fehérhagyma, 1 csomó újhagyma, 1-2 marék olívabogyó, 1 citrom, pár csepp olívaolaj
Sóban sült süllő
Hozzávalók: 1 1/2 kg süllõ, 1/2 citrom, 1 csokor petrezselyem, 4 dl durva õrlésû só, 1/2 teáskanál fehér bors
Spagetti rákkal, paradicsommal és kecskesajttal
Hozzávalók: 200 g mélyhûtött rák, 150 g kecskesajt, 2 fokhagymagerezd, 200 g koktélparadicsom, 300 g spagetti, 0,75 dl olíva olaj, 2 dl friss zöldfûszer (petrezselyem, metélõhagyma), 1/2 dl fenyõmag, só, bors
Sügér gombával
Hozzávalók: 600 g sügérfilé, 200 g champion gomba, 50 g vaj vagy margarin, 1/2 teáskanál worcestershire-szósz, fél citrom leve, 2 evõkanál víz, 1 savanykás alma, só, bors, 1/2 evökanál liszt, 2 dl tejszín
Sügér gyömbéres tökkel
Hozzávalók: 4 személyre: 1,2 kg tökhús, 250 g póréhagyma, 40 g friss gyömbérgyökér, 1 cső piros chili, 600 g filézett sügér, 2 lime leve és lereszelt héja, 1 cs. koriander, 3 ek. napraforgóolaj, 400 ml kókusztej, 125 ml leves, só
Sügér párolva
Hozzávalók: 1 db nagyobb sügér, 6 deka vaj, 5 deka reszelt vöröshagyma, petrezselyem zöldje, 3 szeletke szardella, evőkanál kapribogyó, 2 deci fehér bor, fél citrom.
Sügér sajtos bundában
Hozzávalók: 600 g sügérfilé, 3 evõkanál liszt, 2 teáskanál só, 2 tojás, 1 dl reszelt sajt, 1 dl zsemlemorzsa, 25 g vaj vagy margarin
Süllő gombával töltve
Hozzávalók: 4 személyre: 1 nagyobb (kb. 1 kg-os) süllő, 1 közepes fej hagyma, 400 g erdei gomba (rókagomba, vargánya stb.), 100 g vaj vagy olaj, 1 csokor petrezselyem, őrölt szerecsendió, só
Süllő pikáns szószban
Hozzávalók: 600 g süllõ filé, 1 teáskanál só, 3 evõkanál liszt, 1 felvert tojás, 3 evõkanál zsemlemorzsa, 1 evõkanál margarin, 50 g szardella filé, 1,5 dl fõzõtejszín, bors
Sült angolna
Hozzávalók: 1 kg angolna, 2 teáskanál só, 2 evõkanál liszt, 2 evõkanál vaj, 1 citrom gerezdekre vágva
Sült angolna kapribogyóval és gyöngyhagymával
Hozzávalók: 1 kg angolna, 2 teáskanál só, 1 tojás, 1 dl zsemlemorzsa, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál kapribogyó, 1 dl gyöngyhagyma, 1 dl finomra vágott petrezselyem, 1 db citrom
Sült busa szeletek
Hozzávalók: fejenként 30 dkg busa szeletek, halfûszer keverék, hagyma krém, pirosarany, tejföl, margarin, vegeta, bors, só
Sült pollack filé szardellával
Hozzávalók: 750 g pollack filé, 2 evõkanál vaj, 1/2 dl fehérbor, só, fehér bors, a szardellás-céklás vajhoz: 55 g szardella, 3 egész cékla (befõtt vagy konzerv), 150 g vaj, kapribogyó
Sült ponty
Hozzávalók: 1 db másfél kg súlyú ponty konyhakészen, 1 db burgonya, citromlé, 100 g mogyoróhagyma, 50 g csiperkegomba, 70 g vaj, 150 ml száraz fehérbor, 1 db paradicsom, petrezselyem, bors, só
Sült ponty mártással
Hozzávalók: 1 és fél kg-os ponty, kevés só, törött bors, 6-8 deka vaj, 3 dl tejföl, 1 citrom leve, kevés citrom héja, 10 szem kapribogyó, 3 dg zsemlyemorzsa
Sült sügér
Hozzávalók: 4 sügér kifilézve, 1 dl zsemlemorzsa, 1 teáskanál só, 100 g vaj vagy margarin, 1/2 dl finomra vágott kapor, 1/2 dl finomra vágott snidling, 1/2 dl finomra vágott petrezselyem
Sült tengeri hal bormártásban
Hozzávalók: 75 dkg tengeri halfilé, kis háromszögekre vágva, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 tojásfehérje, 3 dl olaj, 2-3 evőkanál szárított fafülegomba, feláztatva, a tönkjétől megfosztva, 2 gerezd zúzott fokhagyma
Sütőben sült csuka
Hozzávalók: 600 g csuka filé, 2 teáskanál só, 1 tojás, 2 evõkanál zsemlemorzsa, 2 evõkanál reszelt sajt, 2 evõkanál vaj vagy margarin, 3 dl tejszín
Szalonnás hal (nyárs)
Hozzávalók: Személyenként egy kisebb, vagy fél nagyobb hal, 10 dkg füstölt szalonna
Szalonnás pontyszelet
Hozzávalók: 1 kg pontyszelet, 10 dkg füstölt szalonna, kis fej reszelt hagyma, 2 db zsemle áztatva, reszelt sajt, 2 db tojás, só, bors, petrezselyemzöld.
Szegedi halászlé (régi recept)
Hozzávalók: Harcsa, kecsege, ponty, tok, vöröshagyma, paprika, só
Szegedi halászlé (Tutsek Anna, 1913)
Hozzávalók: Kecsege, harcsa, ponty, apró hal, három fej vöröshagyma, paprika, só
Szegedi halászlé (Vizvári Mariska, 1944)
Hozzávalók: 2 kg hal (ponty, kecsege, harcsa), 3 fej vereshagyma, két evőkanálnyi szegedi rózsapaprika, só
Szegedi halpaprikás (Zilahy Ágnes 1892)
Hozzávalók: Egy kisebb darab kecsege, egy kis harcsa, egy potyka, 3 fej vöröshagyma, paprika, só
Szegedi halsaláta
Hozzávalók: Öntethez: 30 g vöröshagyma, 2 csomó metélõhagyma (mindkettõ nagyon finomra vágva), só, ecet, bors, 1 dl olaj, 5 g fûszerpaprika, 80 g Vitapricz. Halsalátához: 700 g fõtt hal, 200 g zöldpaprika, 100 g friss paradicsom, 2 db kemény tojás, saláta levelek.
Szegedi halsaláta
Hozzávalók: 1 kg süllõ, 1 babérlevél, tárkony, 1 teáskanál szemes bors, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 teáskanál ecet, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál fehér bors, 1 db vöröshagyma, 1 teáskanál Erõs Pista, 1 kanál snidling hagyma, só
Szolnoki ponty
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, 10 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 3 dl. tejföl, 2 dkg pirospaprika, só, köret.
Tejben párolt hal
Hozzávalók: 1 kecsege, csuka, vagy fogas, 0,5 l tej 8 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, só
Tejben párolt menyhal rákkal és tormával
Hozzávalók: 700g menyhal filé, 5dl tej, 5db egész feketebors, 1 babérlevél, só, 500g garnélarák, 100g torma, 150g vaj
Tejfölös afrikai harcsa
Hozzávalók: 4 szelet afrikai harcsafilé (vagy 2 egész harcsa), egy csomag bacon szalonna, só, bors, zsálya, 2 dl tejföl
Tejfölös csuka
Hozzávalók: 2 kg csuka, 1 liter víz, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 szál torma, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 kanál vaj, 5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só
Tejfölös ponty
Hozzávalók: 1 kg-nyi pontyszelet, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 pohár tejföl, 1 ek. liszt, só, Vegeta
Tejfölös ponty II.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 5 dkg zsír, 2 dl tejföl, paprika, hagyma
Tejfölös régimódi harcsapaprikás
Hozzávalók: 1 kg harcsa, 5 dkg sertészsír, 1 nagy fej hagyma, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál piros paprika, só
Tengeri halfilé paradicsommal és spárgával
Hozzávalók: 4 db halfilé, 2 paradicsom, 2 hagyma, egy citrom leve és reszelt héja, 8 szál spárga, só, bors, petrezselyem, olíva olaj, vaj
Tihanyi süllőszelet
Hozzávalók: 1,80 kg süllõ, só, törött bors, (a franciasalátához: 250 g sárgarépa, 200 g burgonya, 100 g alma, 100 g ecetes uborka, 150 g zöldborsó, 20 g mustár, só, bors, citromlé), (a majonézmártáshoz: 3 db tojássárgája, 1 db citrom leve, só, ecet, Cayenne bors, 5 dl olaj), 10 g zselatin, 30 g füstölt lazac, tárkonylevél, 300 g halaszpik, salátalevelek, 3 db kemény tojás, 4 dl tartármártás
Tiszai boros halászlé
Hozzávalók: 1 kg ponty, fél kg apró hal, 20 dkg hagyma, 3 evőkanál szegedi paprika, 1 cseresznyepaprika, 1 dl száraz fehérbor (pl. rizling), só
Tiszai halászlé (szegedi)
Hozzávalók: Fél kg apró hal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg édes-nemes paprika, 2 dkg só, 1 cseresznyepaprika, 3 dl száraz fehérbor
Tőkehal spanyol módra
Hozzávalók: 4 db tõkehalfilé, kb 800 g, 3 evõkanál vaj vagy margarin, 3 evõkanál friss vagy 1 1/2 evõkanál szárított oregánó, 1/2 evõkanál apróra vágott chili, 1 evõkanál só, 2 evõkanál apróra vágott petrezselyem, 1 db citrom
Tőkehal sült almával és tejszínes áfonyával
Hozzávalók: 800g tõkehalfilé, 3 evõkanál liszt, 1 evõkanál só, 4 db alma, szeletelve, vaj, 1dl áfonya, 1 dl tejszín
Töltött csuka
Hozzávalók: 1 kg csuka, 2 teáskanál só, 1/2 citrom a töltelékhez: 2 hagyma, 2 evõkanál vaj, 200 g friss gomba, 1 dl aprított petrezselyem, só, fehérbors, 1/2 dl zsemlemorzsa , 1 evõkanál vaj, 2-3 dl tejszín
Töltött ponty
Hozzávalók: 1 ponty (kb 1 kg), 1 tejben áztatott zsemle, 2 evőkanál rizs, 1 tojás, 2 kanál olaj, 2 dkg vaj, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ételizesítő por, őrölt bors, só
Tonhalas bagett
Hozzávalók: (4 személyre) 4 db bagett, 2 db tonhalkonzerv olajban, 4 dl joghurt, 4 db paradicsom, 8 levél jégsaláta, 1 db kígyóuborka, 2 db pritamin (piros) paprika, 2 db vöröshagyma
Tonhalas penne
Hozzávalók: 500 g penne tészta, 4 db kockasajt, 1 db tömlõs sajtkrém, 3 doboz aprított tonhalkonzerv, reszelt parmezán, reszelt füstölt sajt Besamel mártás: 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 5 dl tej, só, bors, szerecsendió
Tonhalas spagetti
Hozzávalók: 1 csomag spagetti, 1 brokkoli, 2 sárgarépa, 1 tonhalkonzerv olajban, 1 hagyma, 1 fokhagymagerezd, 3 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál sûrített paradicsom, 1 piros paprika, 1 dl fekete olíva bogyó, 2 evõkanál ecet,  cayenne bors, só, fekete bors, pici cukor, 2 dl tejföl
Tonhalsaláta
Hozzávalók: 6 egészben fõtt és kihûlt burgonya, 3 fõtt kemény tojás, ½ jégsaláta, 100 g fagyasztott haricots verts (zöldbab), 1 tonhalkonzerv olajban, ½ lilahagyma, 10 db piros retek, 15-20 db zöld olajbogyó
Tormás csuka
Hozzávalók: 1,5-2 kg-os csuka, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 4 g törött bors, só, 30 dkg torma, köret
Tormás márna
Hozzávalók: 80 dkg márna-filé, 4 szelet barna rozskenyér, két diónyi méretű friss torma, fél teáskanál kakukkfű, 4 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, só, darált bors, 1 teáskanál halfűszer-keverék
Ünnepi halleves tengeri halból
Hozzávalók: 50dkg tengerihal-filé, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, zellergumó, zellerzöld, 1 szál póré, 1 paradicsom, késhegynyi kurkuma, 2 db halászlékocka, só
Vajban sült süllő rókagombával
Hozzávalók: 1 kg süllõfilé (200 g süllõ fejenként), 25 g vaj, 400 g zöld borsó, 400 g rókagomba, liszt, só és bors ízlés szerint
Vitamindús halsaláta
Hozzávalók: Fél kiló apró sós hal (6-8 centisek), vagy készíthetjük nagy sós halból is, ebben az esetben a halat filézzük és csíkokra vágjuk, 3-4 fej vörös hagyma, 2 deci olaj, 1 kávéskanál bors, 1 kávéskanál koriándermag, 2 tojás, 1 evőkanál mustár, 1 citrom, só nem szükséges, mert a halban áztatás után is marad.
Zöldfűszerrel töltött pisztráng
Hozzávalók: 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng, 1 citrom leve, só, bors, 1-1 cs. petrezselyem, turbolya, és kapor, kb. 100 g liszt, 80 g vaj, 30 g főzővaj, 100 ml száraz fehérbor, 3 szál sárgarépa, 4 fej karalábé, 1 fej hagyma, 100 ml tejsavó, csipetnyi cayenne-i bors, 1 /2 tk. őrölt curry
Zöldséges pontyleves
Hozzávalók: 1 1/2kg ponty, 5 répa, 4 zöldség, fél zellergumó, 1 paradicsom, 1 paprika, 2 hagyma, 2-3 szál zellerlevél, só
Zombori ráchal
Hozzávalók: 1 kg ponty, 10 dkg lecsó, 8 dkg rizs, 1 tojás, 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, fél kg burgonya, só, 10 dkg füstölt szalonna, paprika, 1 pohár tejföl.
DRENNAN Specimen Crystal tiszai halfajok süllõ sütõbe napijegy pécs heddon popper alpári holt tisza R.C.8 vizzga Fire fox HB-50 neptu állóvizi úszók horgász hetijegy kondor 2 damil összekötése horogkötö erjesztett byron abu harcsázobot evezös pálya nadáj Horgásztó (Veresegyház) holtdráva etetőszúnyogos jaffa-tó ligetitó CÉRNA ÜTKÖZÕ