Horgász.hu

Sügér receptek

Hazai halaink

 

 

European perch Csapó sügér

sügér
Leírás
Előfordulása különböző testformákkal és színekkel az élőhely és életviszonyok szerint a gyors folyású patakok kivételével szinte mindenütt elöfordul. A színe évszakok szerint is változik. Az alapszín zöldessárgától majdnem a feketéig terjed 5-9 sötétebb függőleges csíkkal az oldalán amik kitűnően elrejtik a nádasban és a vízinövények között. A hasúszók jellegzetes tüskét alkotnak. Az első hátúszó hátsó részén egy nagy kékesfekete folt különbözteti meg a rokonaitól pl. a süllőtől. Eredetileg édesvízi hal de megtalálható a tenger öblökben is a félsós vizekben. A fiatalok kisebb csapatokba verődnek az idősebbek magányosan élnek mivel a raj az idők folyamán természetes úton egyre inkább megfogyatkozik.

Testhossz és tömeg
A kifejlett példányok mérete hazánkban 0,30-0,50 kg, hossza 20-25 cm, a nagy példányok 1-1,5 kg (50 cm) érik el.

Szaporodás
Ívás ideje április - június között. A hím példányok 2-4 a nőstények 3-6 éves korukban lesznek ivarérettek de táplálékszegény vizekben 1-2 évvel kitolódhat ez az időpont. Élethossza 13 év.

A hatvanas és 1970-es években egy fekélyes betegség tizedelte meg a sügérállományt Nagy-Britanniában. A vizsgált élőhelyeken az egyedek mintegy 99%-a elpusztult. Csak a legerősebb fiatal példányok maradtak meg. Bár a vész már évtizedekkel ezelőtt elmúlt, következményei mind a mai napig érezhetőek. A felnőtt sügérek hirtelen pusztulása megzavarta a faj természetes kiválogatódását. A vészt túl sok fiatal példány élte túl, amelyekből elsatnyult, törpe növésű állomány alakult ki.

Horgászati szabályozás
Horgászati tilalom alá nem esik.

Táplálkozás
Plankton, rovarlárvák, kishalak, ikra, légylárvák, rákok. Falánk ikrarabló és ivadékpusztító ezért a tógazdaságokban irtják. Saját fajuk kisebb példányait is felfalják. Táplálkozási módjuk megköveteli a jó látási viszonyokat is, ezért a tiszta, átlátszó vizekben érzik a legjobban magukat.

Sügér horgászat
Magyarországon kevésbé, nyugatabbra népszerű sporthorgász hal. Általában hagyományos módon csontival, gilisztával, apró hallal horgászunk sügérre, de a kisebb körömvillantóra vagy twistesre is előszeretettel ugranak rá. A legnagyobb méretet bányatavakban, illetve mély tavakban, folyókban érheti el. A Kárpát-medencében megnőhet akár 2,5 kg-os súlyúra, és 50 cm hosszúra, de rekordlistára kerülnek már az 1 kg körüli példányok is. Magyarországon kimondottan sügérező hely nagyon kevés van, apróbb példányok szinte mindenhol előfordulnak, nagyobb egyedek már sokkal ritkábbak. Velük az öregebb tározókon (mint pl. a Pécsi-tó, Kaposvárnál a Deseda, morotvákban, holtágakban , valamennyi csatornában és kisebb síkvidéki patakban, folyóban (pl. Duna-Tisza csatorna, Duna-völgyi-főcsatorna, Sió, Rába, mély kavicsbánya-tavakban, nagyobb folyóinkon (a Duna, a Tisza, illetve a Dráva bármely csendesebb szakaszán), illetve tavainkon (a Balaton és a Velencei-tó nyugodtabb, vízinövényekben gazdag régióiban) találkozhatunk.


Sügér horgászmódszerek:
Fenekezés, úszózás, pergetés

Rekordok
A legnagyobb magyarországi sügér, amelyet Ámon Krisztián fogott ki 1988-ban, 1,87 kg-ot nyomott, hossza 37 cm volt. A legnagyobb 4,75 kg-os példányt Oroszországban fogták.

Magyar nevek
Csapó sügér, bules, barsling, dibbancs, dóber, dúbár, dúber, dúbér, fésüshal, kándró, körmöshal, parcs, persli, rappi hóhér, réti-durbincs, sígér, singér, súdér, süger, sügre

100 gram ehető sügérhús tartalmaz:
Víz: 79,3 gramm,
Protein: 18,1 gramm,
Zsíradék: 0,8 - 1, 3 gramm,
Energia: 56 kJ, 81-85 kcal,
Omega-3: 41 mg.

Receptek
Piacra ritkán kerül a kicsiny termete miatt de íze vetekszik a fogaséval.
Sügér párolva

   
5 hozzászólás
 • 2013. 06. 08 19:47.0. [Máté]
  Megszerettem a sügérre való horgászatot.
 • 2012. 02. 11 16:39.0. [Darók Zoltán]
  nagyon,nagyon,nagyon ój
 • 2010. 06. 11 21:31.0. [Szegedi Attila]
  nagyon szép halak
 • 2010. 04. 29 17:19.0. [Joe76]
  Én is fogtam 36cm-est 1.60kg-ost! Igaz már 12éve. De olyan 30centiseket minden évben fogok!
 • 2010. 04. 23 16:53.0. [berni09]
  Én már fogtam nagyot is belõlük
Szólj hozzá!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

 

 

BLOG:
legfrissebb bejegyzések

Legújabb blog hozzászólások

Horgászvizeink

Keresés a horgászvizek között:

Legújabb horgászvíz hozzászólások

Horgászindex

Háttérképek

 

Belépés
E-mail címed:

Jelszó:


Elfelejtettem a jelszavam

REGISZTRÁCIÓ
ATTRACTIVE T-MATCH ALLROUND bot
ATTRACTIVE T-MATCH ALLROUND bot
A match technikával elérhető leghosszabb dobásokra alkalmas
DIAMOND STEEL WIRE, befűződrót
DIAMOND STEEL WIRE, befűződrót
FINGER PROTECTOR, ujjvédő
FINGER PROTECTOR, ujjvédő
Nagy távolságra történő, nagy erőhatást kifejtő dobáshoz
nyaralo nyaralo

Több mint 1000 horgászvíz térképpel
horgaszvizek terkep

Magyarország horgászvizei: információk, útleírások, fogható halak

 

Címkék:

 dianna   D A M   byron abu   Szolnoki ponty   verseny 2010   Tiszafüred   feederes ósszeállitások   Kapros hal   Méret   horgászvizek kajánsziki   szákolás   szigetmonostor   tisza holtág   játék online   kacsóta   halak a dunában   mohosz kitüntetettek   rakacai-viztároló napijegy   STRATEGY Rigid   tiszai márnázás   horgász napijegy csengöl   fertö-tó   Inkei-tó   horgászeszköz 

Vissza a főoldalra - Impresszum - Adatvédelem - Copyright - Kapcsolat - Média ajánlat - Hibabejelentés - Honlap térkép